Saznajte da li je moguće kupati se u šumskom vazduhu i koje beogradske šume su najbolje za šetnju (VIDEO)
Podkast Ekolucija, Foto: Promo

ŠTA JE TO ŠUMSKI WELLNESS

Saznajte da li je moguće kupati se u šumskom vazduhu i koje beogradske šume su najbolje za šetnju (VIDEO)

Sve što je lepo potiče iz šume i moramo mnogo više pažnje da posvetimo očuvanju životne sredine

Objavljeno: 13:50h

Predsednica Medical Spa asocijacije Srbije dr Gorana Isailović i šumarski inženjer i medijator šumske medicine iz Udruženja Discover Serbia Vladimir Pavlović bili su gosti 28. podkasta Ekolucija u četvrtoj sezoni “Zasadi drvo”.

Stara tradicija u Japanu je da koriste šumu da bi se i fizički i mentalno iscelili. To je vezano za šumske šetnje, tj. kupanje u šumskom vazduhu. Oni su to radili sa idejom da u šumi pronađu svoje anđele čuvare ili bogove kamije. Taj veliki pokret je nastao 80-godina kada je porastao broj samoubistava u Japanu, ljudi su izgubili životnu radost, i njihova vlada je odlučila da nešto preduzme. Uložili su velika sredstva da se naučno dokaže kako boravak na šumskom vazduhu deluje na naše zdravlje. Došlo se do fantastičnih saznanja – da boravak od samo dva sata u šumi podstiče buđenje imunološke reakcije na maligne ćelije! I ti rezultati se odžavaju dve nedelje, pa je savet bio da svake dve nedelje idemo po dva sata u šumu – otkrila je prof. Isailović.

Sve što je lepo potiče iz šume i moramo mnogo više pažnje da posvetimo očuvanju životne sredine. Svako može da oseti da mu se prilikom boravka u šumi vraća mir. Šumski wellness podrzumeva da uđete u šumu, šetate njome i uživate ili da ležite na zemlji i gledate u nebo okruženi borovima ili bukvama – navodi naš sagovornik, i precizira da su za šumsku šetnju u Beogradu idealni: Košutnjak, Bajfordova šuma, ali i Zvezdarska šuma.

Ukoliko želite, audio podkast možete poslušati OVDE.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.