ZORICA NEMA NOGU I DEO PLUĆNOG KRILA, A ŽIVI U TROŠNOJ KUĆI: Centar za socijalni rad se oglasio za Espreso!
Zorica Vučković, Foto: Kurir televizija, Svrljiške novine

uslovi u kojima bi retko ko preživeo!

ZORICA NEMA NOGU I DEO PLUĆNOG KRILA, A ŽIVI U TROŠNOJ KUĆI: Centar za socijalni rad se oglasio za Espreso!

Umesto noge ima protezu, nema deo plućnog krila i bolovala je od karcinoma

Objavljeno:

O Zorici Vučkovic iz svrljiskog sela Drajinac već smo pisali, govorilo se i na televiziji o njenom loše zdravstvenom stanju, životu u teškim uslovima i da će se njena kuća svakog trenutka srušiti.

Ona živi sama, jedina primanja imala je od tuđe nege i socijalne pomoći koja iznosi 21.000 mesečno. Zorica nije sposobna za rad, kreće se uz pomoć štaka jer se zbog bolesti ostala bez jedne noge.

Umesto noge ima protezu, nema deo plućnog krila i bolovala je od karcinoma.

Bez majke je ostala kad je imala tri i po godine, a otac joj je preminuo pre 9 godina. Zorica živi sama u nehumanim uslovima, a preživljava od milostinje drugih.

- Ja sam ostala bez roditelja, ostala sam bez noge 2002. godine, a 2005. godine bez plućnog krila. Kuća mi je trošna, jako mi je hladno, nemam ni vodu, moram na seosku česmu da idem. Primam 11.000 dinara za negu i 10.000 dinara socijalnu pomoć - ispričala je Zorica.

- Uslovi u kojima Zorica živi su krajnje nehumani, a kako bi dobila normalne uslove za život apelujem na sve dobre ljude da pomognu. Dve koke, četiri mace i jedno kuče je jedino što Zorica ima - rekao je ranije za portal Espreso Radovan Cvetanović, koji nas je ponovo kontaktirao sa novim vestima.

Centar za socijalni rad je posle osam godina posetio Zoricu, eto koliko im je trebalo da reaguju i shvate da živi u nehumanim uslovima. Sada su došli 3 puta za mesec dana i kažu da je ovo prevelik zalogaj za njih. Navodno će pokušati nešto da urade, ali nisu rekli šta konkretno osim da su konstatovali da je kuća u kojoj živi u izuzetno lošem stanju. Setili su se i da je pitaju da li ima šta da jede i rekli joj da dođe po nadoknadu za drva. Pitam se samo gde su bili svih ovih godina i da li znaju da je grejna sezona već uveliko počela, rekao je Cvetanović koji se svih ovih godina borio za ovu mladu ženu.

Kontaktirali smo i Centar za socijalni rad. Direktorka Jelena Đorđević je za Espreso rekla šta su zatekli na terenu i kakav je plan za dalje.

Zorica je u potpunosti obuhvaćena podrškom iz sistema socijalne zaštite. Korisnik je uvećane socijalne pomoći u neograničenom trajanju, dodatka za tuđu negu i pomoć u neograničenom trajanju i povremenih jednokratnih pomoći prema potrebi. Zorici je 2013. godine sagrađena potpuno nova kuća od tvrdog materijala na porodičnom placu u selu iz sredstava opštine Svrljig. Kuća u kojoj je Zorica živela je bila potpuno neuslovna za život. Međutim, iz nepoznatih razloga Zorica i dalje posle devet godina živi u staroj kući, a odbija da se preseli u novu u kojoj ima dve prostorije i kupatilo. Zorica je od strane Centra obilažena u više navrata kada je za to postojala potreba, a sa njom često kontaktiramo kada navraća u Centar. Prilikom poslednjeg terenskog obilaska, Zorica je izjavila da sve ima i da joj ništa ne nedostaje. Konstatovano je da boravi u staroj kući i da ima ogrev i namirnice. Dalji planovi su da Zorica nastavi da koristi sva prava iz sistema socijalne zaštite, kao i do sada, ima novu uslovnu kuću sa kupatilom, a Centar će joj uvek izlaziti u susret kao i do sada kada se za to pojavi potreba, zaključila je Đorđević.

Račun za novčanu pomoć je na njeno ime otvoren u Banka Poštanska štedionica 200 122235602 67 filijala Svrljig.

Pogledajte u videu kako možete pomoći Zorici:

02:57

SRBIJO, ZORICI JE POTREBNA NAŠA POMOĆ! Ostala bez roditelja, nema jednu nogu i deo pluća, u STRAVIČNIM uslovima JEDVA PREŽIVLJAVA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.