MNOGI SRBI NIKAD NISU ČULI ZA CRNU IKONU! Iza nje se krije velika TAJNA, a evo gde se čuva kod nas
Ilustracija/Ikona, Foto: Filip Plavčić

PRAVOSLAVLJE

MNOGI SRBI NIKAD NISU ČULI ZA CRNU IKONU! Iza nje se krije velika TAJNA, a evo gde se čuva kod nas

Ova ikona jedna je od retkih u svetu

Objavljeno:

Bogorodica, ređe Sveta Bogomati i Sveta Devica Marija, izvorno Marija ili Merjem Mirjam, u značenju “gorka” ili “sjajna”, “izvanredna” iz Nazareta, u Galileji, po hrišćanskom verovanju majka je Isusa Hrista. Pretpostavlja se da je rođena 21. septembra 20. godine pre nove ere, od roditelja Joakima i Ane.

U vreme Isusovog začeća bila je devica, udata za Josifa iz kuće Davidove. Prema hrišćanskom predanju, dete je bilo začeto posredstvom Svetog Duha i Marija je ostala devica i nakon porođaja.

Postoje mnoge ikone Bogorodice, međutim jedna za koju mnogi Srbi ne znaju je ikona Egipatske bogorodice koja se čuva u Patrijaršiji u Sremskim Karlovcima.

1 / 4 Foto: RINA

Ova ikona jedna je od retkih u svetu koja predstavlja Bogorodicu koja je afroameričke rase, što je simbol i iskazavanje poštovanja koje su u 19. veku naslikali afrički pravoslavci.

Ono što je još zanimljivo na ovoj ikoni je prikrivena umetnost i način na koji je naslikana, naime ikona kada se gleda iz daljine predstavlja osnovni simbol same Bogorodice koja u rukama drži Isusa, međutim kada se ikoni priđe bliže mogu se videti i obrisi lica nos, usta i uši.

One koji su videli ovu ikonu koja se nalazi u Sremskim Karlovcima mnoge podseti na sličnost sa čuvenom slikom Mona Lize, čiji autor je prikrio pravo značenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.