POČELA JE VUČJA NEDELJA: Veruje se da će nam ona reći kakva nas ZIMA čeka, ove stvari NEMOJTE DA RADITE!
Vuk, Foto: Printscreen/Instagram/ikragujevac

običaji

POČELA JE VUČJA NEDELJA: Veruje se da će nam ona reći kakva nas ZIMA čeka, ove stvari NEMOJTE DA RADITE!

Veruje se da ako dani budu magloviti, zima će biti promenljiva i maglovita, a ako bude vedro zima će biti oštra sa dosta mraza

Objavljeno:

U toku je takozvana Vučja nedelja, koja počinje od Đurđica, 16. novembra, pa traje sve do Svetog Mrate, 24. novembra, a veruje se da ona pokazuje kakva će biti zima. Dani u ovoj sedmici osim Vučjih, nazivaju se još i Mratinci jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.

Tokom ovih dana ništa se ne daje iz kuće. Ne prede se vuna i ništa se ne pere.

Prema narodnom verovanju, vremenske prilike tokom ove sedmice kazaće nam kakva će nam biti predstojeća zima. Veruje se da ako dani budu magloviti, zima će biti promenljiva i maglovita, a ako bude vedro zima će biti oštra sa dosta mraza.

Golija, Sneg
foto: RINA

Veruje se da Sveti Mrata u ove dane gleda ko kako radi, zatim drži većanje s vukovima i određuje im koji će na koju stranu da navali. Čupave zveri izgleda privlači sve što ima veze sa odećom, pa vlada verovanje da u ovom periodu ne treba prati, kripiti veš, ne plete se i ne kroji kroji.

Takođe, ništa se iz kuće ne daje i ne pozajmljuje, čak ni so, koja se drži poklopljena i ne koristi sve do narednog praznika.

Vuk
foto: Profimedia

U Srbiji je običaj da se u ove dane klalo crno pile ili mlad crni petao.

Klalo se ćuteći, u ranu zoru, na kućnom pragu. Prethodno se piletu ili pevcu crnim koncem zaveže kljun da ne pišti, da ne bude nikakvog glasa. Odsečena pileća glava vezivala se crvenim koncem o verige, pa se sa njom bajalo u vreme dolaska vukova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.