OVO SVAKI SRBIN TREBA DA ZNA: Evo zašto je "NATALIJINA RAMONDA" važna za NAŠ NAROD!
Natalijina ramonda /vojničko groblje, Foto: Printscreen

dan primirja

OVO SVAKI SRBIN TREBA DA ZNA: Evo zašto je "NATALIJINA RAMONDA" važna za NAŠ NAROD!

Natalijina ramonda se nalazi na spisku retkih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena vrsta, kao prirodna retkost

Objavljeno:

U Srbiji je danas državni praznik na Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Dan primirja ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. kada su u Francuskoj predstavnici sila Antante i Nemačke potpisali primirje koje je bilo na snazi do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919.

Od 2012. godine Dan primirja u Srbiji je i neradni dan, a simbol praznika je cvet retke biljke ;ugrožene vrste "Natalijina ramonda", nazvane po kraljici Srbije Nataliji Obrenović, supruzi kralja Milana.

Taj cvet, po navodima u literaturi, raste na planini Kajmačalan gde je u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića srpska vojska vodila žestoke borbe protiv bugarske, tokom pripreme za proboj Solunskog fronta i oslobadjanje okupirane Srbije.

Natalijina ramonda

Kao glavni motiv za amblem Dana primirja koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Simbolika Natalijine ramonde je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena. Ovaj cvet uglavnom raste na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, poprište slavne bitke u Prvom svetskom ratu. Ova retka i zaštićena biljka raste na području Balkana - u Srbiji, Severoj Makedoniji i Grčkoj.

Natalijina ramonda
Natalijina ramondafoto: Printscreen

Druga simbolika leži u činjenici da je ovo biljka feniks - kao što je srpska vojska, posle svih stradanja i gubitaka koje je podnela, izašla iz rata kao pobednica.

Biolozi kažu da je Natalijina ramonda preživela ledeno doba i danas naseljava područje centralnog Balkana.

Možemo se naći u severnoj Grčkoj, Makedoniji, delovima Srbije. Ima je i u Botaničkoj bašti u Beogradu, a najlepša je u proleće, kada cveta.

To je biljka koja ima zapanjujuću sposobnost da vaskrsava nakon što je potpuno osušena.

Dovoljna je jedna kap vode da oživi. Zato je zovu i cvet feniks.

Navodno je 1928. botaničar Pavel Černjavski slučajno prosuo vodu na herbarijum u kome se nalazio uzorak osušene Natalijine ramonde i ona je nakon toga oživela.

Po ugledu na rusku georgijevsku lentu i britansku bulku – "popi", i Ramonda nosi simboliku pobede.

Natalijina ramonda
Natalijina ramondafoto: Printscreen

Ova biljka je endemska vrsta sa Kajmakčalana, gde se odigrala jedna od najvažnijih bitaka u Prvom svetskom ratu, kada je srpska vojska 1916. godine odnela važnu pobedu, piše RTS.

Natalijina ramonda se nalazi na spisku retkih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena vrsta, kao prirodna retkost.

Stanište joj je u pukotinama krečnjačkih stena na nadmorskoj visini od 350 do 2.150 metara, na na Suvoj planini, u Sićevačkoj klisuri.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.