POČELO JE VELIKO OZELENJAVANJE SREMSKE MITROVICE: Sjajan poduhvat za ZELENIJI GRAD!
Sremska Mitrovica, Foto: Sremska Mitrovica živi

SADNJA DRVOREDA

POČELO JE VELIKO OZELENJAVANJE SREMSKE MITROVICE: Sjajan poduhvat za ZELENIJI GRAD!

Početku akcije prisustvovala je i Sara Pavkov iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, koja je istakla da je ova akcija važna za građane Sremske Mitrovice, kao i za sve građane Srbije, jer će Ministarstvo posaditi 50 hiljada sadnica samo u ovoj sezoni

Objavljeno:

Počelo je veliko ozelenjavanje Sremske Mitrovice. U saradnji sa stručnjacima u oblasti ekologije i uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, u Sremskoj Mitrovici je počela sadnja drvoreda. Cela akcija se zove “Sremska Mitrovica - zeleni grad” čiji je cilj da se oko Sremske Mitrovice napravi zeleni prsten, što će doprineti smanjenju saobraćajne buke i aerozagađenja, a sam grad će biti odvojen od industrijske zone i saobraćajne buke. Simbolično, prvo će biti posađeno 2008 stabala, jer je 2008. godine Sremska Mitrovica posle više od sedam decenija ponovo dobila status grada.

“U dogovoru sa strukom i sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine mi u Sremskoj Mitrovici počinjemo veliku sadnju. Rezultat neće izostasti i kao što zelene oaze Gradski park, Spomen-groblje, park kod Atletskog stadiona, krase naš grad, tako će i ovi drvoredi krasiti naš grad nekim generacijama koje dolaze. Ukupno 2008 sadnica, u prvoj fazi 1669 sadnica. 2008. je godina kada je grad kada je Sremska Mitrovica dobila status grada i zato je taj broj za nas simboličan”, rekao je Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada.

1 / 5 Foto: Sremska Mitrovica živi

Početku akcije prisustvovala je i Sara Pavkov iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, koja je istakla da je ova akcija važna za građane Sremske Mitrovice, kao i za sve građane Srbije, jer će Ministarstvo posaditi 50 hiljada sadnica samo u ovoj sezoni: “Ova akcija je izuzetno značajna s obzirom da Ministarstvo preko konkursa, koji sprovodi već nekoliko godina unazad kao jednu od mera za zaštitu životne sredine, konkretno za unapređenje kvaliteta vazduha, će doprineti svakako i pojedinačno jedinicama lokalnih samouprava, a naravno i građanima. Ove godine sredstva su dobile 43 jedinice lokalne samouprave i samo u ovoj sezoni ćemo zasaditi 50 hiljada sadnica na čitavoj teritoriji Srbije”.

Tamara Milković, ekološkinja predsednica neformalne Zelene odborničke grupe u Sremskoj Mitrovici istakla je da će se rezultati ove akcije videti već na proleće. “Napokon se ostvarilо ono o čemu smo maštali i sanjali godinama unazad, da naš grad dobije jedan zeleni štit od aerozagađenja i da se mikroklima oko našeg grada izmeni ovim drvoredima. Vrste su upravo tako i birane da bi što više efekta bilo na samu zaštitu od polutanata. Odnosno, određene vrste koje će biti posađene, kao što je javor, su vrste koje sadrže u sebi čestice, materiju koja se zove fitonocid, koji brani i prikuplja bakterije i ostale mikroorganizme iz vazduha. Tako da, to su to su ta materija se zove fitonocid. Ovo su školovane, oformljene sadnice koje će efekat imati već na proleće”, zaključila je Milković.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.