ZA OVO ŽENSKO STRANO IME, SRBI NEĆE DA ČUJU, A HRVATI GA DAJU KAO LUDI: Ima JAKO ZNAČENJE, veoma je MOĆNO!
Beba, Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

da li ste znali?

ZA OVO ŽENSKO STRANO IME, SRBI NEĆE DA ČUJU, A HRVATI GA DAJU KAO LUDI: Ima JAKO ZNAČENJE, veoma je MOĆNO!

Ono je takođe latinska verzija grčkog imena Berenika, koje je nastalo od drevnog imena Pherenike ili Pheronike iz starogrčkog jezika

Objavljeno:

Izbor imena za decu nikada nije jednostavan. Sve više roditelja zaboravlja na stara, tradicionalna srpska imena i trudi se da svom detetu da originalno ili moderno ime. Zbog toga uvek imamo po nekoliko imena koja se daju par godina veoma često, a onda polako počnu da blede.

Nije retko ni da deci dajemo strana imena, a jedno ime koje u poslednje vreme roditelji mnogo vole jeste Veronika.

Ovo divno ime je veoma popularno kod Hrvata, a nastalo je od imena Ferenice, koje se kasnije izgovaralo kao Berenice.

Beba, Majka
foto: Profimedia

Ono je takođe latinska verzija grčkog imena Berenika, koje je nastalo od drevnog imena Pherenike ili Pheronike iz starogrčkog jezika. U prevodu, ime Veronika znači "doneti pobedu", "pobedonosna" (u ime grčke boginje pobede Nike), jer je sastavljeno od dve reči, "pherein", što znači doneti, i "nike", što znači pobeda.

Postoji i legenda prema kojoj je Veronika obrisala znoj sa Isusovog lica kada je išao na Kalvariju. Nakon toga Hristovo lice utisnuto je na tkaninu, a pojavila se 'prava slika' (latinsko 'ikona vera'). Zbog toga se Veronika može prevesti i kao 'čista slika'.

Devojčica
foto: Natalya Udalova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kakve su osobe sa imenom Veronika?

Osobe koje nose ime Veronika pravi su pustolovi - one vole svoju slobodu, nezavisnost i spremne su na sve kako bi zadržale tu slobodu. Ponekad su malo impulsivne, ali cene bliske ljude koji ih u pravom trenutku podsete na njihove ciljeve. Vrlo su nežne, ponekad stidljive i osetljive.

Veronike su umetničke duše, a vrlo su uspešne u slikarstvu, crtanju, sviranju ili pisanju. Iskrene su, optimistične i uvek znaju da pruže reč utehe, što ih čini sjajnim prijateljicama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.