DOKTOR MILIĆEVIĆ O VIRUSU KOJI JE POTVRĐEN KOD NEKOLIKO NOVOROĐENČADI U NIŠU: Jedna grupa BEBA je posebno UGROŽENA!
dr Saša Milićević, Foto: TV Pink/Printscreen

RSV VIRUS

DOKTOR MILIĆEVIĆ O VIRUSU KOJI JE POTVRĐEN KOD NEKOLIKO NOVOROĐENČADI U NIŠU: Jedna grupa BEBA je posebno UGROŽENA!

Kod blagih oblika je lečenje lako, vodi se računa o tečnosti, jer se takvim disanjem gubi voda u organizmu

Objavljeno:

Respiratorni sincicijalni virus (RSV) je malo poznat virus koji obično pogađa decu. RSV zahvata grlo, nos, pluća i disajne puteve. Širi se kapljičnim putem. Većina ljudi sa infekcijom ima blage simptome, koji su slični običnoj prehladi. Oporavak traje dve nedelje, međutim, virus može da bude opasan za odojčad, osobe u poznim godinama i za sve one koji imaju oslabljen imunitet.

Podsetimo, kod petoro novorođenčadi na intenzivnoj nezi Dečje klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu prisutan je respiratorni sinicijalni virus (RSV), pa je iz preventivnih razloga, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, narednih dana zaustavljen prijem novorođene dece na intenzivnu negu, rekla je nedavno direktorka dr Jelena Vojinović.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da je respiratorni sinicicijalni virus takav da u najvećem broju slučajeva nije previše ozbiljan, i sa blagim je simptomima. On dodaje da najčešće napada decu mlađu od dve godine, ali kako napominje, klinička slika najčešće bude blaga. Teški oblici su, kaže retki.

Takva deca, koja imaju teške oblike, moraju biti hospitalizovana. Taj virus, objašnjava najčešće, i u najvećem procentu zahvata prerano rođenu decu.

- Stvara se materija sincicijum, koji stvara disbalans u ćelijama. Virus se javlja u jesen i zimu, kada su virusi aktivni. mada, dešava se i tokom ostalih meseci - priča on.

Saša Milićević
Saša Milićevićfoto: TV PRVA/SCREENSHOT

Deca ubrzano dišu, i čujno je, rekao je Milićević, objašnjavajući najčešće simptome.

- Nekada ih zovemo "hepi vizard" - objašnjava Milićević čujno disanje beba i dece.

Kod blagih oblika je lečenje lako, vodi se računa o tečnosti, jer se takvim disanjem gubi voda u organizmu, dok kod težih oblika, takvi pacijenti moraju da se izoluju, jer se isti, izuzetno brzo prenosi.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.