"BOG JE MOJA SNAGA": Žensko ime koje je izvedeno iz muške verzije je samo za POSEBNE DEVOJČICE, iznenadiće VAS
Devojčica, Foto: Profimedia

HEROINA

"BOG JE MOJA SNAGA": Žensko ime koje je izvedeno iz muške verzije je samo za POSEBNE DEVOJČICE, iznenadiće VAS

Ovo graciozno biblijsko ime u većini zemalja je poznato u obliku Gabriela (bez J) i nudi razne simpatične mogućnosti za nadimke kao što su Bela, Ela ili Gabi

Objavljeno:

Gabrijela je žensko ime koje potiče sa latinskog govornog područja i znači „Bog je moja snaga“ ili „Božja heroina“. Smatra se da je ovo divno međunarodno ime ženska verzija hebrejskog imena Gavriel, odnosno Gavrilo, što znači „Božji heroj“.

Gabrijel, odnosno Gavriel bio je arhanđel koji se pojavljuje u Starom i Novom zavetu, kao i u Kuranu. Ostao je upamćen kao anđeo koji je rekao Mariji da će roditi Sina Božijeg.

Ovo graciozno biblijsko ime u većini zemalja je poznato u obliku Gabriela (bez J) i nudi razne simpatične mogućnosti za nadimke kao što su Bela, Ela ili Gabi. Gabrijela, svakako, simbolizuje nesebičnost i dobrotu, značajne osobine koje će inspirisati roditelje da izaberu baš to ime za svoju devojčicu.

Devojčica
foto: Profimedia

Smatra se da je ovo veoma popularno ime pre svega u Evropi zapravo francuskog porekla i da znači „Bog je moja snaga“. Na naše prostore je najverovatnije dospelo iz italijanskog ili pak iz španskog jezika.

Ime Gabrijela je poreklom od imenice tj. ličnog imena muškog roda „Gabriel“, a ima značenje – glasnik; onaj koji donosi vesti odnosno Božji glasnik, dok u „Biblijskoj“ terminologiji ima značenje – Bog je snaga ili Bog daje snagu.

Ženska verzija imena znači „ona koja je snažna“; „osoba koja je data od Boga“; „ona kojoj je Bog podario strpljenje i snagu“; „ona koja je prenosilac poruke“; „ona koja je glasnik“; „ona koja ima dobre vesti“; „osoba koja je unela radost u dom svojih roditelja“; „lepa vest“; „poruka“; ili „ona koja prenosi neku poruku“.

Ime Gabrijela je najpopularnije u Italij, Španiji i Portugaliji, a dosta je često ime i u Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Litvaniji i Bugarskoj, dok se sporadično može „sresti“ i u nekim islamskim zemljama, posebno u Turskoj i u Iranu. Kod nase je zastupljeno vrlo retko i sporadično.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.