EVO ZAŠTO STOLNJAK NIKAD NE SME DA VAM PADNE NA POD! Ova verovanja SRBI i danas STROGO poštuju
Stolnjak, Foto: Printscreen/Youtube/SNOVI, KUĆA, DOM

tradicija

EVO ZAŠTO STOLNJAK NIKAD NE SME DA VAM PADNE NA POD! Ova verovanja SRBI i danas STROGO poštuju

Kada se zaputi u novi dom, u svoj stolnjak stavi hleba i soli jer je to garancija za blagostanje novog porodičnog života

Objavljeno:

Pored hleba i soli koji su simbol gostoprimstva, stolnjaku se takođe pridavao veliki značaj. Sto je u mnogim tradicijama svetinja jer za njim sede ukućani dok jedu ili razgovaraju.

Nije ni čudo što mnogi veruju da je udarati pesnicom po stolu veliki grah jer se na taj način izliva mržnja na taj deo nameštaja. Zato je izuzetno važno da sto bude energetski čisto mesto, da ga niko ne obaje niti začara. Kako bi se to sprečilo, pokriva se komadom tkanine, odnosno stolnjakom.

Hrana je dar od Boga, služi se uglavnom na stolovima, pa su oni na neki način sveta mesta. Prostiranjem stolnjaka, između ostalog, odaje se poštovanje mestu na kojem se servira hrana. Postoji mnogo obreda i verovanja vezanih za ovu tkaninu. Prema jednom od njih, nakon obroka pažljivo se pokupi stolnjak, a mrvice se istresaju pticama.

Takođe, smatra se velikim grehom ako stolnjak slučajno padne na pod i neko ga zgazi. Prema nekim verovanjima, stolnjaci se ne krpe ako se slučajno pocepaju, nego se zapale, a domaćičin je zadatak da odmah nabavi novi stolnjak. Kako je svadba velika prekretnica u životu para, jedan običaj nalaže da se mrvice sa svadbenog stola istresu na mladence da bi im kuća bila berićetna i blagoslovena decom. Zato je stolnjak obavezan deo miraza svake devojke.

Sto, Trpeza, Večera, Ručak, Božić, Nova godina
foto: Profimedia

Kada se zaputi u novi dom, u svoj stolnjak stavi hleba i soli jer je to garancija za blagostanje novog porodičnog života. Čim nevesta pređe prag novog doma, odmah na sto postavlja sopstveni stolnjak, koji ne skida i ne čisti naredna tri dana. Tim činom se njena energija spaja s novim domom.

Stolnjak za novac

Da bi u kući uvek bilo dovoljno novca, naši preci su nam u amanet ostavili jedan interesantan ritual. Uzmite nov stolnjak, pa na sve četiri ivice prišijte novčić. Noću, kada svi ukućani krenu na počinak, domaćica crvenim koncem obrubi…

(Espreso / magicnazona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.