BRUKA SRPSKE PROSVETE! Osvajaju svetske nagrade za svoje ideje, a Aleksandrinom timu država ne da pare za put! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

država NE zna PRIORITETe!?

BRUKA SRPSKE PROSVETE! Osvajaju svetske nagrade za svoje ideje, a Aleksandrinom timu država ne da pare za put! (FOTO)

Reč je o jedinoj školi iz našeg regiona koja je ušla u finale, a podrške nije bilo ni u jednom vidu
Objavljeno: 19:40h

Aleksandra Ikonov je profesor biologije u osnovnoj školi "Marija Bursać" i deo je tima koji je radio na idejnom projektu pod nazivom "Ceo svet je pozornica".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovaj tim je osvojio svetsku nagradu u kategoriji "Inovacija u nastavi", a Aleksandra nam je otkrila o čemu se tu zapravo radi.

Reč je o primeni interaktivne kreativne drame i to ne samo u engleskom i srpskom jeziku, već i u biologoiji. Do sada nije bila praksa da se Romeo i Julija primenjuju u biologiji, na primer. Mi zapravo ubacujemo u kreativne tekstove koje osmilimo sve predmete i uključujemo decu svih uzrasta, kao i decu sa različitim sposobnostima.

ESPRESO LIČNOST GODINE: Njeno ime je MAGDALENA ĐORĐEVIĆ i ona zaslužuje našu podršku i divljenje! (FOTO) (VIDEO)

foto: Privatna arhiva

Idejni projekat počeo je još 2012. godine i kao ideja je predstavljen na međunarodnoj konferenciji u Skoplju, zatim na konferenciji u Beogradu, a onda je osvojio nagradu pri UN za univerzalno obrazovanje 2015. godine.

Sada je u pitanju takmičenje na svetskom nivou, a specifično je što je ovo jedina škola u regionu, a druga u Evropi koja je ušla kao finalista.

Proglašenje pobednika se održava 15. marta u Dubaiu i tim je pozvan više puta od organizatora. Obratili su se za pomoć Ministarstvu prosvete, fondacijama, bankama, mobilnim operaterima, ali bez uspeha.

Ministarstvo je pohvalilo projekat i informacija je stigla do ministra lično. On je želeo da pomogne, ali je kako Aleksandra kaže problem što konkursni period i dalje traje, pa nisu mogli da pomognu jer nemaju finansije kojima raspolažu, van postojećih konkursa.

Ono što oni zameraju je što nije usledila nijedna vrsta dalje podrške. Ni obaveštenje na sajtu, medijska podrška, čak ni pohvala.

- Reč je o jedinoj školi iz ovog regiona koja je ušla u finale, a podrške nije bilo ni u jednom vidu, kaže Aleksandra Ikonov.

Pozvali smo i Ministarstvo Prosvete za komentar, ali niko nije odgovorao na poziv do objavljivanja ovog teksta.

Bonus video

Espreso.co.rs na Triptih performansu

(J. Jovanović )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.