PREMINUO DEJAN MIKAVICA: Maja Gojković sa velikom tugom primila vest
Dejan Mikavica, Foto: Screenshot (Youtube/KTV Televizija - Zvanični kanal

VELIKI GUBTAK

PREMINUO DEJAN MIKAVICA: Maja Gojković sa velikom tugom primila vest

Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1994), da bi potom 2003. doktorirao na Odseku za istoriju u Novom Sadu

Objavljeno:

On je bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i član Upravnog odbora Arhiva Jugoslavije.

Mikavica je rođen 1964. godine, a posle završene osnovne škole u Novom Sadu i Karlovačke gimnazije, upisao je osnovne studije na Odseku za istoriju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde je diplomirao 1990.

Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1994), da bi potom 2003. doktorirao na Odseku za istoriju u Novom Sadu. Radio je u Matici srpskoj od 1990. na projektu Srpski biografski rečnik, a potom od 1994. na Odseku za istoriju u Novom Sadu. Ovde je bio najpre asistent, docent, vanredni, a od 2014. je redovni profesor.

Dejan Mikavica
foto: Screenshot (Youtube/KTV Televizija - Zvanični kanal

Tokom perioda 2004-2015. bio je šef Odseka za istoriju. Istraživao je u arhivima u zemlji i inostranstvu, bio učesnik više od 50 naučnih konferencija, rukovodilac na četiri i učesnik na još pet naučnih projekata. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Istraživanja (2011-2015), a od 2016. je na čelu upravnog odbora Muzeja Vojvodine.

Mikavica je bio i poslanik DSS-a u Skupštine Srbije. Gradski odbor DSS u Novom Sadu je 2007. godine pokrenuo disciplinski postupak protiv Mikavice zbog "neprimerenih nastupa u javnosti, što je stranci donelo veliku štetu".

Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja mu je bila politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti Dejana Mikavice.

"Sa velikom tugom sam primila vest o smrti Dejana Mikavice, koji je svojim radom i zalaganjem doprineo razvoju Arhiva Jugoslavije kao važne ustanove kulture. Njegovim preranim odlaskom istorijska nauka ostala je bez istaknutog istraživača i univerzitetskog profesora i autentične ličnosti koja je ostavila značajan trag. Posvećen i dosledan u svojim istraživanjima i naučnim radovima, dao je veliki doprinos istorijskoj nauci, kao i obrazovanju mladih stručnjaka i naučnika", navela je ministarka.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

(Espreso / 021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.