PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Za 10 meseci poginulo više dece nego cele prošle godine, najveći broj njih na OVAJ NAČIN!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

UŽAS

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Za 10 meseci poginulo više dece nego cele prošle godine, najveći broj njih na OVAJ NAČIN!

Načelnik uprave policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević izjavio je da se nada da će i Srbija dostići „Viziju 0„ u narednom periodu

Objavljeno:

Statistika saobraćajnih nesreća u Srbiji pokazuje da je tokom prethodnih deset godina nastradalo 126 mališana i to najviše u automobilu (56%), trećina (29%) na ulici, dok je svako osmo dete (12%) stradalo na biciklu. Nasuprot iskustvu Srbije, Švedska je zemlja u kojoj nema poginule dece u nesrećama i koja je razvila sopstveni sistem bezbedne vožnje za najmlađe, rečeno je na juče održanoj konferenciji o bezbednosti dece u saobrćaju, u rezidenciji Švedske ambasade u Beogradu.

Ova skandinavska zemlja prva je uvela obavezno vezivanje pojasa, a potom i obavezno sedište za decu postavljeno u pravcu suprotnom od kretanja vozila. Danas se Švedska smatra jednom od najbezbednijih zemalja u saobraćaju s upotrebom pojasa od 96% do 97%.

- Godine 1997. švedski parlament predstavio je inicijativu „Vizija 0“, s namerom da smanji broj smrtnosti i teških povreda u saobraćaju na nulu. Nismo još dostigli cilj, ali radimo svi zajedno na tome i Vlada i kompanije, te je taj broj, prvi put prošle godine, bio ispod 200 poginulih. Postavili smo kamere na javna mesta, uveli ograničenje vožnje i učinili puteve bezbednim i sigurnim. Kroz bilateralnu saradnju sa Srbijom, švedski stručnjaci su radili na zajedničkim projektima s ciljem unapređenja srpske putne mreže, integracijom i povećanjem bezbednosti na putevima i zaštitom okoline tokom izgradnje puteva - istakao je zamenik ambasadorke Švedske Aleksander Pejre Dutrej.

1 / 14 Foto: Printscreen/Instagram/Moj Beograd

Načelnik uprave policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević izjavio je da se nada da će i Srbija dostići „Viziju 0„ u narednom periodu.

- Sa Agencijom za bezbednost saobraćaja u prethodnim godinama obučili smo oko 1.700 policijskih službenika pravilnoj kontroli bezbednosnih sistema i prevoženja dece – kazao je Lakićević, navedeno je u saopštenju.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac naglasio je tri stavke.

- U narednom periodu bilo bi značajno uraditi tri stvari: prvo, sve mere treba da budu zasnovane na nauci i najboljoj svetskoj praksi. Drugi pravac delovanja, svakako jeste edukacija koja mora ići zajedno sa praktičnim, tj. pokaznim vežbama. I treći pravac jeste policijska prinuda.

Šta pokazuje statistika u Srbiji?

* u 2022. godini do sada nastradalo 11 dece, što je više nego za celu prošlu godinu, * oko 1.200 dece godišnje bude povređeno na putevima Srbije, * u proseku 11 dece godišnje izgubi život u saobraćaju, * oko 30% onih koji su stradali u vozilima nije koristilo pojas ili sedišta za decu, ili ono nije bilo propisno postavljeno u sedište, * najviše dece strada u putničkim vozilima i * 56% dece poginulo je u automobilu, trećina (29%) na ulici kao pešaci, dok svako osmo dete (12%) nastrada na biciklu.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.