EVO KOLIKU KAZNU ĆETE "POPITI" AKO ZIMNICU DRŽITE OVDE: Prijave PLJUŠTE, iz Sekretarijata za Espreso sve OTKRILI!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Youtube, Filip Plavčić

IZDATO 25 prekršajnih naloga

EVO KOLIKU KAZNU ĆETE "POPITI" AKO ZIMNICU DRŽITE OVDE: Prijave PLJUŠTE, iz Sekretarijata za Espreso sve OTKRILI!

U zajedničkim prostorijama stanari ne smeju držati zimnicu, a ukoliko dođe do kršenja ovog pravila, slučaj se prijavljuje Komunalnoj inspekciji

Objavljeno:
Marina Letić

Otvaranje sezone zimnice stanarima pojedinih zgrada predstavlja početak noćne more. Miris kiselog kupusa, osim neprijatnosti po čula, u stambenim jedinicima može narušiti i međukomšijske odnose.

Mnogi stanari se ustručavaju da se požale na komšiju koji kacu kiselog kupusa drži u zajedničkoj prostoriji zgrade.

Na ovaj problem pažnju su skrenuli i brojni korisnici Tvitera:

"Kakva moraš biti seljačina da kiseliš kupus u svom stanu u 21. veku?", zapitao se jedan korisnik ove društvene mreže.

Na ovo pitanje, ironičan ili ne, usledio je i jedan pomalo neočekivan odgovor:

"Svake godine kiselim kupus, da. U svom stanu. Što da ne? Imam malu ostavu u predsoblju, i u zidu do spoljnog, zajedničkog hodnika otvor probijen za ventilaciju, da odvugne. Komšije se ne bune, kisele i oni...", napisao je korisnik Goksi.

Dok su jedni tvrdili da je to sasvim normalno i da svaka domaćica treba to da radi, kao i da neće da jedu "smeće" iz prodavnice, drugi su se protivili toj odluci sa izgovorom da će njima smrdeti, da se mora poštovati kućni red i da ne budete lenji već da idete u prodavnicu i kupite već ukiseljeni kupus.

- A gde da ga kiseli neko ako želi a živi u stanu i nema podrum? Treba da bude gospodin pa da kupuje glavicu kiselog na pijaci ili uopste ne treba da ga jede? Ko još jede kiseli kupus u 21. veku? Zamisli seljačina kuva sarme...", napisala je jedna žena kao odgovor na tvit.

Nakon ove bure na Tviteru, nametnulo se pitanje da li postoji propis kojim se zabranjuje držanje kiselog kupusa u stambenim zgrada?

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Odgovor smo potražili od profesionalnog upravnika zgrada Milana Stankovića koji nam je skrenuo pažnju na to da se stanari retko žale na komšije koje kisele kupus u stambenim zgradama.

- Nismo do sada imali takav slučaj iako imamo više od 300 zgrada kojima pružamo uslugu upravljanja, naveo je Milan za Espreso.

Mada se do sada nisu susreli sa ovakvom praksom, naš sagovornik dao je odgovor na pitanje na koji način bi se sankcionisao stanar koji kacu kiselog kupusa drži u hodniku.

- Hipotitički, ako zamislimo da neko drži kiseli kupus, recimo, u svom podrumu i da se kupus oseti, stanari se žale, napravio bih sastanak i skrenuo pažnju na to. Ali u svojim prostorijama svako može držati šta hoće, naglašava sagovornik.

Kiseli kupus
foto: Profimedia

Međutim, ako su u pitanju zajedničke prostorije onda su propisi drugačiji i jasni. - U zajedničkoj prostoriji, odnosno u hodniku, stanar ne sme držati kiseli kupus. Da se to dogodi, kao upravnik stavio bih obaveštenje na kacu kupusa da se skloni, a ukoliko se stanar ogluši na tu molbu zna se šta sledi, a to je prijava Komunalnoj inspekciji, kaže Milan za Espreso.

Zakonom o stanovanju i stambenim zgradama, ukoliko stanar u zajedničkim prostorijama drži bure sa kiselim kupusom, mora imati odobrenje skupštine stanara.

Ko krši pravila, bude "udaren" po džepu

Kako su za Espreso potvrdili iz Sekretarijata za inspekciju, ukoliko dođe do kršenja pravila kućnog reda stanar će morati platiti kaznu.

- Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda („Sl. list grada Beograda", br. 101/2019 i 71/2021) propisano je da su zajednički prostori u zgradi: stepenište, ulazni prostori i vetrobrani, zajednički hodnik i galerija, tavanski prostor, podrum, biciklarnica, sušionica za veš, zajednička terasa i druge prostorije namenjene zajedničkoj upotrebi vlasnika posebnih ili samostalnih delova zgrade i dr. i da isti služe za potrebe svih stanara i koriste se u skladu sa njihovom namenom. Stanari su dužni da održavaju čistoću zajedničkih prostora i obezbede nesmetan i slobodan prolaz kroz njih. Za učinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000,00 dinara, za fizičko lice kao stanara, koju izriče komunalni milicioner kada na licu mesta uoči narušavanje komunalnog reda, istakli su iz ovog Sekretarijata.

kućni red
foto: BEOKOM PRINTSCREEN

Za sada nema pritužbi zbog zimnice

Kako kažu naši sagovornici, za sada nisu evidentirane prijave koje se odnose na ostavljanje zimnice u zajedničnim prostorijama stambene zgrade.

- Od početka 2022. godine, komunalnoj miliciji podneto je 235 prijava koje se odnose na bespravno zauzeće zajedničkih prostorija ostavljanjem različitih stvari (bicikala, nameštaja, smeća, sušilica za veš, šuta, kabastih materijala i sl.). Nisu evidentirane prijave koje su se odnosile na ostavljanje zimnice na hodnicima zgrada. Postupajući po predmetnim prijavama, patrole su izdale 25 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u fiksnom iznosu, naveli su iz Sekretarijata.

U martu zgrade najviše zaudaraju na kiseli kupus

Predsednik profesionalnih upravnika zgrada u Beogradu Ljubiša Banjovački istakao je da još nije tačno definisano kako i na koji način može da se stavlja kiseli kupus i zimnica, ali da ipak postoji određena praksa.

- Kada su u pitanju paprike i ajvar Beograđani su se više odlučili za pravljenje ajvara na selu, ipak je lakše na 'Smederevcu' da ispeku 50 kg paprike, nego na električnom roštilju, rekao je Banjovački i dodao da je novim kućnim redom zabranjeno korišćenje otvorenih plamenova oko zgrada, na terasi, ravnim krovovima i zajedničkim prostorijama.

Kada je u pitanju kiseljenje kupusa on je naveo da ljudi najviše koriste podrume, šupe i ostave.

- To i nije neki problem. Problem nastaje kada dođe mart mesec, kad je već gotova sezona kiselog kupusa i kada on počne da se oseća - naveo je Banjovački za Pink.

Ljubiša Banjovački
foto: Printscreen/Pink

Zagušenje kanalizacije zbog zimnice

Kako je rekao, pored ovoga, problem predstavlja i bacanje ostatka zimnice, glavica i listova kupusa u kanalizaciju i wc šolje.

- Tada može da dođe do zagušenja kanalizacionih vertikala, e to je pravi problem. Tada se javi neprijatan miris od kupusa, plus vam je zagušena kanalizacija, dolaze majstori, a tu su i troškovi - kaže Banjovački.

On je dodao da svake godine u ovo vreme profesionalni upravnici na sastancima upozoravaju stanare na to šta sve može da se desi.

Kandidat za kaznu?

Na Fejsbuku je objavljenja fotografija, kako se navodi, jedne zgrade iz centra Beograda, na kojoj se vidi hodnik u kome su poslagana ogrevna drva.

Ukoliko se komšije budu žalile upravniku zgrade na ovog stanara, čini se da mu pomenuta kazna Komunalne inspekcije ne gine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.