ispobajte
SVAKA DOMAĆICA MORA DA NAPRAVI OVO ZA SVETOG LUKU: Recepti koji se OD DAVNINA nalaze na SLAVSKOJ TRPEZI
Da ne bijete glavu
Sutra je Sveti Luka, a vredne domaćice sigurno već prebiraju po starim oprobanim receptima tražeći šta da spremaju za svečanu trpezu. Ako još niste smislili šta ćete da pravite, mi vam predlažemo ova četiri recepta koji će zadovoljiti ukuse i najizbirljivijih gostiju. A tu vam je sve od predjela i glavnog jela, do savršenih kolača.
Slana trobojna torta
Potrebno je
ZA TESTO 9 jaja, 2 kisele pavlake, 9 kašika brašna, kesica praška za pecivo, 2 kašike ajvara, 3 kašike kuvanog seckanog spanaća, so ZA FIL 400 ml kisele pavlake, 400 g majoneza, 3 kuvana jajeta, 2 kisela krastavčića, 100 g suvog vrata, 100 g šunkarice, 150 g feta sira, 300 g kačkavalja, malo kečapa
Priprema
Za testo umutite belanca sa malo solju, dodajte žumanca, brašno i pavlaku i podeliti na dva dela. U jedan dodajte ajvar, u drugi spanać, pa ispecite kore. Koru sa spanaćem presecite uzdužno, tako da dobijete dve tanje kore. Za fil pomešajte pavlaku i majonez i podelite na tri dela. U jedan deo dodajte seckane krastavce, jaja i pola rendanog kačkavalja. U drugi deo stavite pršutu i malo rendanog feta sira. U treći deo stavite šunkaricu i malo kečapa. Ređajte tortu na sledeći način – zelena kora, pa prvi fil, žuta kora, pa drugi fil, zelena kora, pa treći fil i odozgo rendani kačkavalj.
Rolat od mlevenog mesa punjen šunkom i sirom
Potrebno je
600 g mlevenog mesa, 1 jaje, 2 kašike prezli, so, biber, suvi biljni začin, bosiljak, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 100 g šunke, 100 g trapista, edamera ili mocarele.
Priprema
Crni i beli luk sitno iseckajte i dodajte u činiju sa mlevenim mesom. Dodajte začine po želji, so, prezle i jaje. Umesite smesu koja se ne lepi za prste, pa je prebacite na foliju koju ste premazali uljem. Izravnajte i oklagijom napravite formu pravougaonika, ali tako da smesa od mesa bude manja od folije. Po sredini poređajte šunku, pa preko nje izrendajte sir. Pomoću folije urolajte rolat, pa ga stavite u pleh, prekrijte folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata. Skinite foliju i zapecite još desetak minuta.
Čoko-lešnik cvetići
potrebno je
120 mlevenih lešnika, 120 g mlevenih badema, 150 g brašna, 250 g šećera u prahu, kesica vanilin-šećera, 2 jajeta, 150 g čokolade, 2 kašike ulja, 200 ml slatke pavlake
Priprema
Mikserom penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin-šećerom. Mlevene lešnike, bademe i brašno sjedinite pa dodajte u prethodnu smesu. Promešajte. Rukama umesite testo. Razvijte oklagijom na debljinu 0,5 mm pa okruglom modlom vadite kolačiće. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta. Za fil na ringli otopite čokoladu s uljem, dodajte 120 ml slatke pavlake, vratite na vatru i ostavite da provri. Skinite sa vatre pa, kada se fil potpuno ohladi, umutite ga mikserom. Svaki kolačić premažite filom od čokolade. Preostalu slatku pavlaku umutite penasto mikserom pa njom ukrasite svaki kolačić.
Šne štangle
Potrebno je
9 jaja, 27 kašike šećera, 3 lista oblande, 8 kašika šećera u prahu, 250 g margarina, 2 vanilin šećera, 200 g seckanih oraha, 1 kašika sirćeta
Priprema:
Umutite penasto belanca i šećer, dodajte par kapi sirćeta i trećinu smese premažite preko jednog lista oblande. Preko belanaca pospite četvrtinu seckanih oraha. Oblandu sušite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni, oko 25minuta. Ovaj postupak ponovite još dva puta. Na pari kuvajte žumanca, šećer u prahu i vanilin šećer dok se ne zgusne. U ohlađen fil dodajte umućen margarin, dobro sjedinite i smesu podelite na dva jednaka dela. Filujte osušene kore na sledeći način: kora, fil, kora, fil, kora. Gornju koru pospite preostalim orasima. Kada se kolač stegne isecite ga na kocke.
(Espreso / BlicŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!