SLANINA I MAST NISU LOŠE ZA HOLESTEROL, DVE VRSTE MESA GA PODIŽU: Nutricionistkinja Rapajić sve detaljno objasnila
Nutricionistkinja Marija Rapajić, Foto: Profimedia/ RTS printscreen

oprez

SLANINA I MAST NISU LOŠE ZA HOLESTEROL, DVE VRSTE MESA GA PODIŽU: Nutricionistkinja Rapajić sve detaljno objasnila

Dve vrste mesa bi trebalo da izbacite ako imate povišen holesterol, i nisu one na koje biste prvo pomislili

Objavljeno:

Zna se da se slanina kod nas redovno jede.

Ali pre svega je važno da znate kakvo meso unosite u organizam.

Najbitnije da znate kako je to povezano sa holesterolom.

Nutricionistkinja Marija Rapajić je sve detaljno objasnila.

1 / 4 Foto: Profimedia

Nutricionistkinja Marija Rapajić otkrila je koje su prednostima mesa i proizvoda od mangulice, a koje vrste mesa treba izbaciti iz ishrane ako nas muči holesterol, kao i koliko je opasno spremanje hrane na ulju.

Ona je objasnila da je mangulica zdravija od drugih mesa, i navela zbog čega - "tajna" je u masnoćama koje nisu u samom mesu, kao i dobrom holesterolu koji će očistiti krvne sudove.

"Kao i kod obične prasetine, i kod mangulice je masno tkivo na stomaku. Unutra je krtina, a samo je okolo masnoća. Meso nema mast protkanu kroz mišiće, što je važno jer time ne utiče na povišen holesterol", objasnila je nutricionistkinja.

Slanina
Slaninafoto: Profimedia

"Kod mangulice je meso još bolje pozicionirano, ono sadrži HDL holesterol i on nam, zapravo, spušta onaj loši, LDL holesterol. Sprečava da se štetan holesterol lepi za krvne sudove. Sadrži i masne kiseline, zaštitni faktor za respiratorne probleme. Naše bake su ranije koristile svinjsku mast kada imamo upalu pluća, a i sada sa koronom treba unositi i svinjsku mast i slaninicu, ali od mangulice jer je mnogo zdravija od obične svinje", rekla je ona.

Dve vrste mesa bi trebalo da izbacite ako imate povišen holesterol, i nisu one na koje biste prvo pomislili!

"Preporučujem ako imate povišen holesterol, da izbacite najpre teletinu i jagnjetinu. Kod tih životinja masnoća se gomila u samim mišićima. Mi smo narod koji brzo živi i navikao je na prerađenu hranu i konzervisane proizvode, ali svima koji žele da se hrane zdravo preporučujem meso mangulice", rekla je ona za RTS.

Koliko je ono dostupno, u zavisnosti od toga gde živimo? I gde ćemo naći "pravo"?

1 / 4 Foto: Profimedia

"U marketima ima, u Beogradu, imaju i čvarci i mast, kao i meso. A što se tiče domaće proizvodnje, u Vojvodini je najzastupljenija. Ako idete u Vojvodinu, kupićete pravu mangulicu koja se gaji na pravi način", rekla je Rapajićeva.

Podvukla je i da je zdravije hranu spremati na masti, nego na ulju i objasnila zašto - pri korišćenju ulja, nastaju nezdrave supstance!

"Zdravije je pripremiti jelo na masti, nego na ulju. Ulje kada se prži, dobija promene na masnoćama, to su Majlardove reakcije i kancerogene su. A kada se na masti sprema, to je mnogo bolje jer prilikom otapanja masti dolazimo do tačke kada je najbolje spremiti hranu. A kod ulja, kada se zagreva, ne znamo kada treba ubaciti tu hranu. Posebno što sadrži i trans masti, loše masnoće koje se lepe za krvne sudove. Tada nastaju trigliceridi, nemamo onda dovoljan protok krvi i kiseonika do mozga i srca. Nastaju razni problemi, najpre ateroskleroza, ali potom i komplikacije kao što su infarkt i moždani udar", rekla je ona.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.