"NE ZNAM DA LI VODA LEČI, ALI DUH TO RADI SIGURNO": Praunuk vojvode Stepe išao po SVETU VODICU! (FOTO)
Praunuk vojvode Stepe sa suprugom, Foto: Espreso

MOLITVA I SPAS

"NE ZNAM DA LI VODA LEČI, ALI DUH TO RADI SIGURNO": Praunuk vojvode Stepe išao po SVETU VODICU! (FOTO)

Narodna verovanja kažu da na dan Svete Petke ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, pogotovo to ne treba da rade žene

Objavljeno:

Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Narodna verovanja kažu da na dan Svete Petke ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, pogotovo to ne treba da rade žene.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave dan Prepodobne mati Paraskeve odnosno Sveta Petke. Ovaj dan u crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom. Veruje se da je zaštitnica žena, i svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Paraskeva je rođena u Epivatu, između Silinavrije i Carigrada, pri kraju desetog ili početkom 11. veka. Bila je srpskog porekla, iz imućne i veoma pobožne porodice.

Ispred crkve svete Petke na Kalemegdanu danas možete sresti bilo koga, vera ne pravi razlike, u njoj su svi jednaki. Ekipa Espreso portala imala je čast da razgovala sa praunukom vojvode Stepe.

Dolazimo ovde svake godine. Supruga i ja. Ne znam da li voda leči ali duh je ono što leči. Treba širiti veru i verovati. Ja sam praunuk vojvode Stepe. Bog nam je vratio tako što imam divnu porodicu, decu, unuke, rekao je Dragiša Stepanović.

Dragišina supruga dodala je da veruje da je voda sa ovog izvora lekovita i pustila suzu.

1 / 3 Foto: Espreso

Podsećanja radi, kapela Svete Petke se nalazi u Donjem gradu Beogradske tvrđave i podignuta je na mestu čudotvornog izvora, u neposrednoj blizini crkve Ružica, podignute posle 1867. godine. Izvor lekovite vode nalazi se u samom oltaru kapele. Sadašnja kapela je sagrađena 1937. godine po projektu arhitekte Momira Кorunovića. Njane unutrašnje zidove i svodove pokrivaju mozaici, koje je 1980-83. godine izradio slikar Đuro Radulović.

Vernici su se u njoj okupili još u 5 sati, kada su se formirali redovi. U dvorištu, gde se seče kolač, dosta je vernika koji danas slave, ali i onih koji su došli da ispoštuju ovaj praznik. Mnogi ovaj dan proslavljaju kao drugu slavu, jer im je Sveta Petka pomogla.

1 / 23 Foto: Aleksa Petrović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.