KOMŠIJE MISLILE DA KUVA RAKIJU U KAZANU, A ISTINA IH RAZBUCALA! Niko nije mogao da zamisli šta Dejan pravi u njemu!
Kazan, Foto: RINA

u neverici

KOMŠIJE MISLILE DA KUVA RAKIJU U KAZANU, A ISTINA IH RAZBUCALA! Niko nije mogao da zamisli šta Dejan pravi u njemu!

vo piće neverovatnog ukusa, kroz koje se prožima kleka i žito, okupilo je gorštake iz okolnih zaselaka kod Dejana na kazan

Objavljeno:

Dejan Ilić iz Užica došao je na ideju da u rodnom selu na padinama Zlatibora krene sa proizvodnjom džina, za nas nesvakidašnjeg, alkoholnog pića. Pošto nije posedovao orginalan destilator za tu namenu prisetio se dedinog kazana za rakiju i u njemu proizveo prve kapi ovog engleskog pića. O tome kako izgleda kad se u kazanu za rakiju pravi džin ispričao je prozvođač Dejan.

Dejana je kako kaže oduvek zanimalo šta se dobija preradom kleke koju imamo u izobilju. Daljim istraživanjem došao je na ideju da počne neobičan biznis i da baš u dedinom kazanu za rakiju počne da pravi džin.

Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da krenem sa proizvodnjom džina. Supruga me odmah podržala jer smo već neko vreme razmišljali da više vremena provodimo u selu na način na koji bi mogli i da zaradimo neki dinar. Prijatelji su nam govorili da to nije tek tako i da ne možemo uspeti u ovom poslu bez destilatora i tehnologa ali mi smo se ipak izborili i nećemo odustati", priča Dejan o početku proizvodnje.

Kazan, Kleka
foto: RINA

Dejanov džin iznenadio komšije

Komšije iz Negbine mislili su da Ilići peku rakiju, ali kada su čuli da se u njihovom bespuću proizodi engleski džin na srpski način nisu verovali. Ovo piće neverovatnog ukusa, kroz koje se prožima kleka i žito, okupilo je gorštake iz okolnih zaselaka kod Dejana na kazan.

- Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka, od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se “prepeče”u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti – otkriva Dejan tradicionalnu recepturu dzina.

Englesko piće na srpski način

Alkoholno piće džin popularno je širom sveta, a posebno u Engleskoj i kod svih generacija. Sastoji se od bobica kleke i pojednih drugih biljaka kao što su razne trave, semena i korenje.

Dobija se na bazi kukuruza, ječmenog kvasca i drugih žitarica. Nedavno su nove litre džina proizvedene i u Srbiji i to na Zlatiboru na jedan neobičan način.

Prve litre pića Ilići su poklonili prijateljima i rođacima, ali bilo je i zaintresovanih kupaca.

Po njihovim rečima ljudima je simpatičan njihov način proizvodnje, a Dejan će i narednih godina u dedinom kazanu nastaviti da proizvodi džin na srpski način.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.