NAKON MIHOLJSKOG LETA NAM STIŽE ZLATNA JESEN: Meteorolog Đurić najavio zanimljiv VREMENSKI FENOMEN!
Đorđe Đurić, Foto: Profimedia

VREME

NAKON MIHOLJSKOG LETA NAM STIŽE ZLATNA JESEN: Meteorolog Đurić najavio zanimljiv VREMENSKI FENOMEN!

Kako će strujanje i vetar biti veoma slabi, postojaće mogućnost da se u pojedinim predelima magla zadrži i duže tokom dana

Objavljeno: 11:56h

Do kraja oktobra Srbija će biti pod snažnim uticajem anticklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa do nas i našeg područja dalje od Alpa neće moći da prodru oblačni i padavinski sistemi sa Atlantika. To znači da nas i u prvoj nedelji novembra očekuju temperature iznad proseka za ovo doba godine, sunčano, stabilno i suvo vreme, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

I kraj oktobra i početak novembra proteći će u znaku Miholjskog leta, kaže on.

Podseća da je ponedeljak doneo Srbiji skoro 30, a 29 je mereno u Valjevu, dok je u Beogradu bilo 28 stepeni. Oslabljeni hladni front sa severa doneo je u utorak nešto niže tempertaure, naročito na severu Srbije, ali je i dalje ostalo relativno toplo za ovo doba godine, pa je u Subotici mereno 18, a u Beogradu 22, a vrelo toplo bilo je i dalje na istoku i jugoistoku Srbije, u Negotinu je mereno 26 stepeni.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

- Današnje jutro osvanulo je vedro, u mnogim predelima i sa maglom, a bilo je i sveže. Tokom dana očekuje se pretežno sunčano ili umereno oblačno, uz povećanje oblačnosti prema kraju dana. Maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C, u Beogradu do 21°C. U četvrtak se na severu i istoku očekuje nešto više oblaka, u Vojvodini ponegde i po koja kap kiše, a u ostalim predelima biće sunčano. Maksimalna temperatura biće od 20 do 23°C, u Beogradu do 22°C. Do kraja oktobra Srbija će biti pod snažnim uticajem anticklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa do nas i našeg područja dalje od Alpa neće moći da prodru oblačni i padavinski sistemi sa Atlantika. Istovremeno, na visini će se sa jugozapada prostirati temirčki greben, pa će sa Mediterana sve vreme pristizati topla vazdušna masa. Dakle, pod uticajem ovakve siniptičke situacije od petka do kraja oktobra jutra će biti sveža i maglovita, a tokom dana sunčano i relativno toplo za ovo doba godine - kaže Đurić.

Kako će strujanje i vetar biti veoma slabi, postojaće mogućnost da se u pojedinim predelima magla zadrži i duže tokom dana.

- Minimalna jutarnja temperatura biće od 4 do 12, a maksimalna dnevna uglavnom od 20 do 24 stepena, tokom pojedinih dana lokalno i do 25 stepeni. Prema trenntim prognozama i tokom prvih sedam dana novembra očekuje se slična sinoptička situacija kao i aktelna, pa se pod uticajem anticklona i dalje očekuje stabilno, suvo i sunčano, ali i relativno toplo, uz maksimalne temperature oko i preko 20°C. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj oktobra od 14 do 18°C, a za početak novembra od 11 do 15°C, vidimo da će maksimalne temperature u narednom periodu biti više za 5 do 7 stepeni, a početkom ove sedmice bile su i za 10 stepeni više. Kraj oktobra i početka novembra proteći će i u znaku suvog vremena. Već sada je poznato da će ovogogodišnji oktobar biti jedan od najtoplijih i najsušnijih otkad se vrše merenja, a da će aktuelno Miholjsko leto potrajati i početkom novembra

Po definiciji kada Miholjsko leto pređe u novembar, onda se taj period naziva Zlatna jesen.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.