OVO MUŠKO IME MOŽE DA ZNAČI I RATNIK I SLABIĆ: Roditelji ga IZGEBAVAJU zbog JEDNE STVARI
ilustracija, Foto: Profimedia

značenje imena

OVO MUŠKO IME MOŽE DA ZNAČI I RATNIK I SLABIĆ: Roditelji ga IZGEBAVAJU zbog JEDNE STVARI

Postoje vrlo raznovrsna etimološka tumačenja i porekla i značenja ovog muškog vlastitog imena

Objavljeno:

Muško lično ime Bojan je staro-slovenskog porekla, i samim tim smatra se vrlo popularnim baš u zemljama koje su prapostojbina starih slovenskih naroda, a kakve su pre svega Rusija, Bugarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, Srbija i Republika Srpska.

Poreklo muškog vlastitog imena Bojan

Postoje vrlo raznovrsna etimološka tumačenja i porekla i značenja ovog muškog vlastitog imena, te se tako smatra, da je ime „izvedenica“ od ličnih imena Borjan; Bogosav ili pak Bogdan.

Prema drugoj teoriji o poreklu imena, veruje se da ime Bojan potiče od staro-slovenskog glagola „bojevati“ ili od imenice „bojar“, a što ima značenje „boriti se; ratovati“ odnosno „borac; ratnik“.

beba
foto: Profimedia

Međutim, među nekim od malo manje popularnih objašnjenja za ovo vlastito muško ime tj za baš njegovo poreklo, jeste i hipoteza da ime potiče od glagolske reči „bojati se“, što i znači „biti vrlo strašljiv; plašiti se; strepeti; živeti u strahu“.

Neki pak stručnjaci, a koji se bave ovom „problematikom“, takođe vezuju poreklo imena Bojan za takozvani avarski jezik (a koji pripada grupaciji istočno-kavkaskih jezika i dijalekata), tvrde da ime potiče od reči „bajan“, a koja ima značenje ili „bogat; situiran; imućan“ ili „vođa; vladalac“.

Šta znači ime Bojan?

Kako je u prethodnom delu teksta i navedeno, ime Bojan može da ima različita značenja, ali ako se izostave „bukvalni“ prevodi, ovo muško vlastito ime označava „osobu koja je borac“; „ratnik“; „osoba koja se ne predaje“; „muškarac koji ne odustaje“.

Beba
foto: Profimedia

Sa druge strane, ime je dosta izgubilo na svojoj popularnosti, a zbog verovanja da može između svega ostalog da označava i „onog koji se boji“; „strašljivca“; „muškarca bez hrabrosti“; „osobu koja nema svoje Ja“; „kukavicu“.

Kada se sagleda i teorija o poreklu navedenog imena iz pomenute avarske grupacije jezika, tada prevod imena Bojan tj reči „bajan“ označava „osobu koja je vođa“; „osobu koja je bogata“ ili pak „vladara“; „moćnika“; „vlastelina“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Bojan u zemljama regiona

U zemljama regiona, ime Bojan je zastupljeno u manjoj ili većoj meri, a statistički podaci koji su „prikupljeni“ iz prethodne kalendarske godine (2017. godina), pokazuju sledeće činjenice:

U Republici Hrvatskoj, na listi od sto najpopularnijih imena za novorođenu mušku decu, dato ime Bojan nije se našlo među najtraženijim, ali su neke njegove moguće „varijacije“ (Borna; te Jan ili pak Ian), visoko pozicionirane i nalaze se među prvih pedeset najtraženijih imena u ovoj zemlji;

U Republici Srbiji, već spomenuti statistički podaci pokazuju da se muško lično ime Bojan nalazi na 85. mestu po svojoj popularnosti, među sto najtraženijih imena za novorođene muške bebe (ali se smatra da su od ovog imena „korenska“ imena Bogdan; Boško ili Boris, nešto bolje „kotirana“ te da se nalaze u „top 50“ najpopularnijih imena za dečake u Srbiji);

Beba
foto: Profimedia

U Republici Srpskoj, ime Bojan se na listi od sto najtraženijih muških imena nalazi na „odličnoj“ 50. poziciji, te se i dalje zadržalo i nije izgubilo na svojoj popularnosti kod naroda koji žive u ovoj zemlji;

U Bosni i Hercegovini, a već prema statistici za 2017. godinu, ime Bojan se nije našlo među sto najpopularnijih imena za mušku novorođenčad;

Pored pomenutih zemalja kakve su Rusija; Slovenija; Bugarska; Ukrajina; Češka; Makedonija ili Crna Gora, ovo vlastito mučko ime nije posebno popularno u ostalim zemljama sveta, i smatra se ili vrlo retkim i slabo zastupljenim, ili imenom koje se uopšte i ne daje muškoj deci, a pak u vrlo velikom tj u nekom značajnijem procentu.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Bojan

Nadimci i „izvedena imena“ od muškog vlastitog imena Bojan su dosta retki, ali neki od oblika koji su najpoznatiji su – Bole; Boki; Boko; te „izvedenice“ kao Boro; Borko; Borna; Boriša; ili pak ženska imena kao Bojana; Borjana; Borka; Bojka ili Bojkica.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Bojan

Bojan Šarčević – francuski savremeni umetnik poreklom iz Bosne i Hercegovine;

Bojan Subotić – srpski košarkaški reprezentativac;

Bojan Stupica – poznati jugoslovenski režiser; dramaturg; arhitekta i pedagog;

Bojan Stupica
Bojan Stupicafoto: Wikimedia

Bojan Savnik – bivši jugoslovenski kajakaš; sportista u disciplini trka sklopivih kajaka;

Bojan Šaranov – srpski fudbalski golman;

Bojan Šaranov
Bojan Šaranovfoto: Dado Đilas

Bojan Tasić – pevač popularne srpske pop grupe „Amadeus bend“;

Bojan Tasić
Bojan Tasićfoto: Dado Đilas

Bojan Stanimirović – klavijaturista pomenute pop grupe „Amadeus bend“;

Bojan Stanimirović
Bojan Stanimirovićfoto: Printscreen / Instagram / boki_tatko_predsednik

Bojan Zlatanović – bubnjar srpske pop grupe „Amadeus bend“;

Bojan Suđić – srpski dirigent;

Bojan Savnik – nekadašnji vojni pilot u JNA;

Bojan Đorđević – srpski fudbaler;

Bojan Jorgačević – srpski fudbalski reprezentativac koji igra na poziciji golmana;

Bojan Bakić – crnogorski košarkaš;

Bojan Bakić
Bojan Bakićfoto: Nebojša Mandić

Bojan Beljanski – srpski rukometaš;

Bojan Bem – poznati jugoslovenski slikar i istoričar umetnosti.

(Espreso/znacenjeimena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.