SREMSKA MITROVICA BRINE O ZDRAVLJU SVOJIH SUGRAĐANKI: Besplatni ultrazvučni pregledi jer PREVENCIJA je najvažnija!
Sremska Mitrovica, Foto: Promo

VAŽNO!

SREMSKA MITROVICA BRINE O ZDRAVLJU SVOJIH SUGRAĐANKI: Besplatni ultrazvučni pregledi jer PREVENCIJA je najvažnija!

“Ono što ne smemo da zaboravimo, to je sigurno naše zdravlje"

Objavljeno: 16:10h

Oktobar, mesec borbe protiv karcinoma dojke, obeležava se svuda, pa je i u Sremskoj Mitrovici ukazano na važnost preventivnih pregleda- gradonačelnica pozvala sugrađanke da redovno kontrolišu svoje zdravlje.

Oktobar, po mnogima najlepši jesenji mesec, koji nas je ove godine obradovao i prelepim vremenom, širom sveta kao se obeležava kao mesec tokom koga se ukazuje na važnu životnu temu - borbu protiv karcinoma dojke. I u Sremskoj Mitrovici su održane mnoge akcije i apeli za prevenciju ove opake bolesti, koju žene mogu da pobede ako se na vreme odazovu lekaru. Jedna od njih jeste akcija Udruženja “Žena uz ženu” koji su u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica, na centralnom gradskom trgu, damama do 40 godina na raspolaganje stavili besplatni ultrazvučni pregled. Kako kažu, najvažnije je da rezultati budu dobri, ali ako već nisu važno je da se bolest rano otkrije, a tim povodom razgovarali smo sa doktorkom Mirjanom Marković Lazić, koja je dala nekoliko preporuka za samopreglede i pregled.

Promo
foto: Promo

“Oktobar mesec je mesec borbe protiv karcinoma dojke koji se obeležava svuda u svetu. Udruženje “Žena uz ženu” upravo preko ove akcije pokušava da podigne svest ženama o bitnosti pregleda. Karcinom dojke je veoma česta bolest, tako da upravo medijski i ovim akcijima i u zdravstvenim ustanovama se podiže svest žena o prevenciji. Žene do 40, 45. godine treba obavezno jednom mesečno da rade samopregled dojki, a jednom godišnje da idu na preventivni ultrazvučne preglede. Posle 45. godine postoji skrining, mamografija, koja je propisana na državnom nivou, kada sve žene moraju na svake dve godine da odrade mamografiju baš u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke”, kaže za Sremska Mitrovica živi, doktorka Marković Lazić.

Žene su društveno i porodično često preopterećene, pa se zbog toga može desiti da očuvanje svog zdravlja stave u drugi plan. Preventivni pregledi su od izuzetnog značaja, jer je u slučaju bolesti izlečenje pri ranom otkrivanju preko 90 procenata Sremska Mitrovica je jedan od gradova u Srbiji koji vodi žena, pa je gradonačelnica Svetlana Milovanović, svoje sugrađanke, kao žena, majka, supruga i radnica, pozvala da rade preventivne preglede.

1 / 3 Foto: Promo

“Ono što ne smemo da zaboravimo, to je sigurno naše zdravlje. Karcinom dojke nažalost odnosi puno života u toku jedne godine, čak i u toku jednog meseca. Ako se na vreme otkrije izlečenje je 90%, a ako ne, smrtnost je 50%. Zdrave možemo biti možemo biti korisne, možemo biti dobre i majke i naravno pružiti maksimum na svom poslu. Tako da bih apelovala na sve žene, bez obzira na dob u kojoj se nalaze da rade preventivne preglede, to je od ogromne važnosti”, kaže gradonačelnica Milovanović.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.