OVO ĆE MOŽDA BITI NAJTOPLIJI DAN U OKTOBRU U ISTORIJI MERENJA! Meteorolog otkrio koliko stepeni treba da bude
Miholjsko leto, Foto: Emilija Jovanović

REKORD?

OVO ĆE MOŽDA BITI NAJTOPLIJI DAN U OKTOBRU U ISTORIJI MERENJA! Meteorolog otkrio koliko stepeni treba da bude

Jutors je recimo bilo svega dva stepena u Sjenici, ali u Banatskom Karlovcu i u Beogradu je izmereno čak 15 stepen

Objavljeno: 12:30h

U Srbiji će danas biti veoma toplo i sunčano, meterolozi su najavili maksimalnu temperaturu do čak 29 stepeni, što znači da se značajno približila rekordima iz prošlosti i tropskom proseku.

Kako su kriterijumi za letnji dan 25 i više stepeni, definitivno, danas i ovogodišnje miholjsko leto karakterišu prave letnje temperature, a kraj je oktobra!

Naime, vreme ne prestaje da nas iznenađuje. Jutors je recimo bilo svega dva stepena u Sjenici, ali u Banatskom Karlovcu i u Beogradu je izmereno čak 15 stepeni što je te gradove označilo najtoplijima u našoj zemlji. Ipak, najviša temperatura bila je na Crnom vrhu gde je izmereno 16 stepeni.

Nikad bliži maksimumu

A da li će najtopliji dan u ovoj sedmici - ponedeljak 24. oktobar, oboriti i dosadašnje rekorde za „Blic“ su objasnili u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

Slobodan Sovilj, meteorolog, kaže da će se današnja temperatura približiti datumskom maksimumu, ali ga najverovatnije ipak neće oboriti.

- Datumski maksimum za 24. oktobar je bio 1923. godine, kada je u Beogradu zabeleženo 30,1 stepen. To je ujedno i jedini datum u poslednjoj dekadi oktobra kada je maksimalna temperatura premašila 30 stepeni. Konkretno za ceo mesec maksimamum temperature zabeležen je 1932. godine. Tada je bilo 34,7 stepeni u Beogradu. Temperature preko 30 stepeni su uobičajene pri pojavi miholjskog leta za prvu dekadu oktobra, međutim, postaju sve ređe i veoma su retke nakon 20. oktobra – kaže Slobodan Sovilj za Blic.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

Najtopliji oktobar u Beogradu

Vrednosti koje ćemo imati danas u Srbiji, kaže meteorolog, biće maksimalno 28-29 stepeni, i u većini mesta u zemlji će se temperatura približiti rekordnim vrednostima.

- Naprimer, ako govorimo o rekordima, u Beogradu je najtopliji oktobar bio 2019. godine. Tokom tog miholjskog leta koje je trajalo od 9. do 28. oktobra zabeleženo je čak 15 dana sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni – kaže Sovilj i napominje da iako je i ovog oktobra na delu miholjsko leto, ove godine imamo samo dva dana sa maksimalnom temperaturom od preko 25 stepeni, dok je ostalim danima uglavnom bila u intervalu od 20 do 25 stepeni, za vreme trajanja miholjskog leta.

Najduže miholjsko leto

Zanimljivo je, kažu u RHMZ, da je najduže miholjsko leto, u Srbiji i u Beogradu zabeleženo je 1907. godine i trajalo je te godine čak 37 dana, od 25. septembra do 31. oktobra i u oktobru te godine je zabeležno više od 14 dana sa maksimalnom temperaturom od preko 25 stepeni Celzijusa.

Da li će Beograd biti i najtoplija prestonica danas u Evropi ostaje da se vidi, trenutno ima izjednačenu temperaturu sa više evropskih gradova, ali ono što već sada meteorolozi mogu da potvrde je da su prosečne vrednosti za poslednju dekadu oktobra za Beograd od 13 do 20 stepeni, što je okvir prosečnih vrednosti i biće i nastavljen period toplog vremena.

1 / 3 Foto: Emilija Jovanović

Toplo i u novembru

- Nakon današnjeg dana, kada je prognozirana temperatura 29 stepeni, do kraja meseca će maksimalne vrednosti biti uglavnom 20 do 22 stepena, ali nema naznaka ni za izraženo zahlađenje početkom novembra. U prvih nekoliko dnaa novembra maksimalne temperature biće blizu 20 stepeni – kaže Slobodan Sovilj za „Blic“.

Prognostičari su najavili da će oblačna zona iz severne Evrope u večernjim časovima stići do severa Srbije, zbog čega u utorak ponegde u severnim i zapadnim predelima može biti samo slabe kiše.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.