ISAKOVIĆE IZBACUJU NA ULICU SA PETORO DECE I ŠESTIM NA PUTU: San o boljem životu u Nemačkoj se pretvorio u PAKAO
Koferi, ilustracija, Foto: Profimedia

NEVERICA

ISAKOVIĆE IZBACUJU NA ULICU SA PETORO DECE I ŠESTIM NA PUTU: San o boljem životu u Nemačkoj se pretvorio u PAKAO

Edis Isaković (41) dobio je otkaz u jednoj pilani u Nemačkoj, a pre toga je njegova nevenčana supruga Defija (39) u istoj firmi dobila otkaz nakon što je šef saznao da je trudna

Objavljeno:

Budući da su smešteni u stanu koji je u vlasništvu šefa te firme, on ih je odjavio sa adrese te sada do kraja decembra moraju da se isele iz tog stana.

Iako imaju hrvatsko državljanstvo, nakon otkaza teško su se izborili za ostanak u Nemačkoj i ostvarivanje dečjeg doplatka. Edis ima petoro dece, a za manje od tri nedelje rodiće mu se i šesto dete koje će dobiti sa nevenčanom suprugom s kojom sada živi. Preživljavaju s 1.600 evra dečjeg dodatka.

"Morao sam od oca da pozajmim 10 hiljada evra kako bih preživeo. On mi je dao svu svoju ušteđevinu. Baka mi je dala još 5 hiljada evra, od čega smo kupili automobil jer živimo na selu pa nam je potreban. Međutim i njega sam pre mesec dana prodao jer nisam više imao novca. Sramota me je situacije u kojoj sam se našao", kaže Edis za Fenix-magazin.de.

San o boljem životu pretvorio se u borbu za preživljavanje

Edis je ranije radio u Engleskoj. Po povratku u Hrvatsku, radio je u Županji u firmi koja se brine o očuvanju šuma. Misleći kako će njegovo petoro dece, dvojica sinova (13, 16) i tri kćeri (10, 18, 20) imati bolji život u Nemačkoj, pronašao je posao u nemačkoj pilani i doselio u okolicu Frojdenštata.

"Oglas za posao sam video na Fejsbuku. Dobro govorim engleski jezik, javio sam se na oglas i dobio posao. Počeo sam da radim u tamošnjoj pilani. Kasnije je u pilanu došla raditi i moja nevenčana supruga, dvojica mojih sinova iz prvog braka kao i moja 18-godišnja kćer. Svi oni su ovdje počeli ići u školu. Moja 20-godišnja kćer iz prvog braka, koja je već odrasla i osamostalila se i moja najmlađa kćer ostale su u Hrvatskoj. Šef fabrike nam je dao stan u najam, kojeg smo plaćali 550 evra", priča Isaković te ističe kako ga je očaj naterao da o svojoj nepodnošljivoj situaciji javno progovori kako se njegova priča ne bi dogodila i drugima.

"Moja nevenčana supruga i ja smo godinu dana radili od jutra do mraka težak fizički posao. Kad je nakon godinu dana žena ostala trudna, javili smo to šefu, a on joj je odmah dao otkaz. Oboje smo bili u stalnom radnom odnosu. Koliko smo bili vredni i dobri u svom poslu dokaz je i zahvalnica koju smo dobili pre nego je ona ostala u drugom stanju", kaže Edis.

Trudnoća, Trudnica, Abortus
foto: Profimedia

"Nijedan advokat ne želi da uzme slučaj"

Nakon otkaza počela je njihova borba za opstanak i ostanak u Nemačkoj.

"Angažovali smo advokata koji je preuzeo slučaj moje nevenčane supruge. Nakon sudske tužbe, mene su na radnom mestu počeli da maltretiraju i ponižavaju na sve načine. Otežavali su mi posao valjda kako bih sam dao otkaz. Takvu sam torturu izdržao mesec dana, a onda sam imao manju operaciju noge. Lekari su mi operisali dobroćudni tumor pa sam morao na bolovanje. Svakih pet dana sam dobijao pismo od šefa u kojem mi piše da se vratim na posao ili ću dobiti otkaz", govori Isaković dodajući kako je lekadokumentaciju o bolovanju uredno dostavio šefu firme.

U međuvremenu, sud je doneo odluku da firma mora da vrati ženu na posao budući da je advokat izdejstvovao sve potrebno za nastavak radnog odnosa.

Međutim, čini se kako jedna izgubljena bitka nije sprečila šefa u naumu da im oboma uruči otkaz već i ugovor o najmu stana.

"Deca mi idu u školu, i ne znam šta ću. Šef nas je najprije odjavio s adrese na kojoj stanujemo, a mi smo tad uredno plaćali stan i 20 dana uopšte nismo znali da smo odjavljeni. Otkaz mi je uručio tek 31. jula. Nakon što nas je odjavio sa te adrese, automatski nam je prestao stizati dečji dodatak. Mesecima nisam imao nijednog evra, jer primanja nismo imali. Niko nam nije želeo pomoći jer su šef i njegova dva sina “bog i batina” u tom mestu. Sada niti jedan advokat iz tog mesta ne želi da uzme moj slučaj jer se ne usuđuju ništa raditi protiv njih. Obratio sam se i lokalnim nemačkim medijima, ali kad su čuli o kome je reč, nisu želeli da pišu. Imam sve dokaze koji govore u moju korist", ističe Edis te dodaje da on i njegova porodica žive od 1.600 evra dečjeg dodatka koji su ponovo počeli da dobijaju kad su rešili problem s adresom. Međutim, to primanje im nije dovoljno za život.

Sudija, Sud, Advokat
foto: Profimedia

"Ne vidim izlaz iz ove situacije"

Porodica iz stana u kojem živi i koji pripada šefu firme mora da se iseli do decembra. Pokušali su da unajme drugi stan, pisali su molbe, ali niko im ne želi iznajmiti jer nemaju primanja.

"Supruga je sad na porodiljskom. Uskoro ćemo dobiti novorođenče, a moramo se seliti iz stana. Ne znam više šta da učinimo. Kao da se sve urotilo protiv nas. Na svašta sam pomišljao, ali ne želim uništiti život svojoj deci. Ne vidim izlaz iz ove situacije", očajan je Edis.

(Espreso/Fenix-magazin.de)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.