JELENA JE DULA I NJENA ULOGA JE VAŽNA U ŽIVOTU SVAKE TRUDNICE: Za Espreso je objasnila sve o SVOM POZIVU! (FOTO)
Jelena Krstić, Foto: Profimedia, Printscreen

važna tema

JELENA JE DULA I NJENA ULOGA JE VAŽNA U ŽIVOTU SVAKE TRUDNICE: Za Espreso je objasnila sve o SVOM POZIVU! (FOTO)

Pitali smo je da li ima podatke o tome koliko trudnica angažuje dule tokom trudnoće i porođaja i koja je razlika između dule i babice

Objavljeno:

Sve više žena u u Srbiji angažuje dule tokom trudnoće i samog porođaja, nekada su to to bile žene iz porodice koje su već rađale, danas imaju svoja udruženja.

Za Espreso je o dularstvu govorila Jelena Krstić, jedna od dula koja pruža podršku trudnicama i porodiljama. Ona nam je ispričala ko su dule, koja je njihova uloga i šta to zapravo predstavlja za porodilju.

Jelena Krstić
foto: Printscreen/Instagram

Dule su profesionalna psihofizička, emotivna i informativna podrška mamama u trudnoći, porodjaju i nakon porođaja. Dula je tu za mamu i sve njene potrebe u ovom osetljivom periodu. Ponekad su to dodatne informacije o fiziologiji porođaja, ponekad masaža u toku samog porođaja, a ponekad psihološka podrška u postpartumu. Mama od dule dobija baš ono što je za nju samu najvažnije.

Pitali smo je da li ima podatke o tome koliko trudnica angažuje dule tokom trudnoće i porođaja i koja je razlika između dule i babice.

Nemam tačan podataka o tome koliko se trudnica odluči da potraži pomoć dule, ali svakako u poslednjih godina, kako se znanje o ovom pozivu proširilo, tako je i sve više mama zainteresovano za ovaj vid podrške. Babica je medicinska podrška i pomoć na porođaju, a dula psihofizička, najbolje radimo u tandemu. Babica se posveti telu, a dula duši žene.

Cene se razlikuju u zavinosti od onoga što se od dule traži

Cene dosta variraju, što se tiče angažmana i tipa pomoći. Na primer, neka mama želi samo 1 konsultaciju u trudnoći, kako bi otklonila neku nedoumicu, druga mama želi kontinuiranu podršku u trudnoći, na samom porođaju i u postpartumu. Od toga šta je mami potrebno zavisi i cena podrške.

Jelena je jedna od onih koja budućim mamama daje i besplatne konsultacije, a trudnice svoju dulu mogu izabrati na sajtu i društvenim mrežama gde je dat spisak dula.

Svakako, ja, kao i većina koleginica pružam jednu informativnu besplatnu konsultaciju, kako bi mama uvidela da li joj prija dulina energija i da li može dula da pruži ono što je toj mami potrebno. Dule srbije imaju svoju stranicu na društvenim mrežama.

Podsetimo, Jelena Krstić iz Beograda je samo prvog sina rodila u porodilištu, dok je ćerku Milu i najmlađeg Filipa rodila u svom domu, a ranije je podelila to magično iskustvo.

Oduvek je trudnoća donosila sa sobom i prirodan strah da se nešto loše može dogoditi, strah od nepoznatog, od bola i rizik smrti, za koji psiholozi kažu da je prirodan osećaj. Nikada ne možemo biti potpuno sigurni u ishod porođaja.

Većina žena koje su imale iskustvo porođaja smatraju da je najbezbednije da se to odradi u bolnici, u sigurnim rukama stručnjaka koji su se školovali da izvedu zahvat porođaja žene.

Dok druge žene, u dosta manjem procentualnom broju tvrde da medicinska praksa i stavovi još više razvijaju i ohrabruju te strahove.

Pred nama je Jelena Krstić (32) dramaturg, dula, insrukorka joge, a pre svega majka je troje dece. Dva puta, svojom odlukom, porodila u sopstvenom domu, bez stručne medicinske pomoći.

Svoje prvo dete rodila je u porodilištu GAK 'Narodni front', smatrajući da je dobro prošla. Međutim, tek kasnije kada je učila više o porođajima i slušala iskustva drugih žena, shvatila je da je sve moglo mnogo bolje.

- Posle prvog dobrog iskustva porođaja, bila sam sigurna da je moje telo savršeno sposobno i spremno da rodi bebu. Unutrašnji osećaj govorio mi je da je sve u redu, a trudnoće su bile potpuno zdrave - ispričala je ranije Jelena.

Za drugi porođaj se odlučila da rodi bebu kod kuće. Ne zato što je bila u žurbi, nije stigla, prebrzo krenule kontrakcije, nego zato što je tako želela.

- Za drugi porođaj sam se odlučila da bude kod kuće, jer je u tom trenutku bio drugi talas epidemije korone (jun 2020), i bilo je zabranjeno prisustvo supruga u svim porodilištima. Kako mi je u prvom porođaju 2018. godine muževljevo prisustvo i podrška u porodilištu bilo izuzetno značajno, a kućni porođaj jedini način da budemo zajedno, odlučili smo se za kućni porođaj. Posle ovog savršenog iskustva nije bilo sumnje da ću i treće dete roditi kod kuće, što se i desilo u maju 2022. godine - rekla je Jelena.

Jelena ističe da je važno okruženje. Kada se osećate udobno i sigurno, sa osobom koju volite i koja vam znači, lakše ćete se opustiti. Obično žene koje se odlučuju da rađaju u kući, imaju privilegiju da novi život donesu u poznatoj teritoriji gde su slobodne da budu ono što jesu. U Jeleninom slučaju, podrška supruga bila je jako važna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.