OVO SRPSKO IME SU NAJVIŠE DAVALI RODITELJI DEČACIMA NA SEVERU KOSOVA! Pogledajte samo SIMBOLIKU
Ilustracija, Foto: Profimedia

MOĆNO ZNAČENJE

OVO SRPSKO IME SU NAJVIŠE DAVALI RODITELJI DEČACIMA NA SEVERU KOSOVA! Pogledajte samo SIMBOLIKU

Kako navodi, rođeno je 59 dečaka i 49 devojčica

Objavljeno:

Bogdan, Vasilije, Aleksandar i Petar, Mila, Sofija, Dunja i Anastasija, najčešća su muška i ženska imena, koja su 2021. godine roditelji iz četiri srpske opštine na severu Kosova davali svojim naslednicima.

"U opštini Kosovska Mitrovica u 2021. rođeno je 113 dece, 68 dečaka i 45 devojčica. Posebna je porodica Vuković, ona je protekle godine dobila deseto dete", kaže za Kosovo onlajn šef Službe dečije zaštite Opštinske uprave Kosovske Mitrovice Đorđe Vučičević,

Najčešće ime za dečaka u ovoj opštini bilo je Bogdan, a za devojčicu Mila. Kod dečaka slede Dušan, Aleksej i Andrej, a kod devojčica Irina, Nikolija i Sara.

"U Opštini Leposavić je do 28. decembra bilo prijavljeno 108 beba", navodi šef Odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Leposavić Ivan Simonović.

On ističe da ovo nije konačan broj, jer roditelji decu prijavljuju i sa nekoliko dana kašnjenja.

"S obzirom na to da se žene iz najsevernije opštine na Kosovu porađaju u porodilištima u Severnoj Mitrovici, ali i u Novom Pazaru pošto nam je blizu i ovaj grad u centralnoj Srbiji, roditelji sa nekoliko dana zakašnjenja prijavljuju svoju novorođenu decu", kaže Simonović.

Šta znači ime Bogdan?

„Preneseno“ značenje imena Bogdan, istovetno je sa njegovim već pomenutim „bukvalnim“ ili originalnim prevodom, te se dečaci sa ovim imenom smatraju – „Darom od Boga“; „onima koji su dati od Boga“; „onima koji su radost i nada svojih roditelja“; „onima koje je Bog pogledao“; „osobama koje su štićene i voljene“; „onima koji su dugo očekivani ili prvorođeni muškarci, ili pak naslednici prezimena svojih roditelja“.

Kako navodi, rođeno je 59 dečaka i 49 devojčica.

"Tokom godine koja je za nama rođen je nešto veći broj dečaka i roditelji su im najčešće davali ime Vasilije, dok je ime Sofija bilo najčešće kod devojčica", dodaje Simonović.

U Zubinom Potoku rođeno je 49 mališana. Ovde "vode" devojčice. Njih je 29, a dečaka 20. Mame i tate su najčešće birali imena Aleksandar i Anastasija.

U Zvečanu se tokom 2021. godine rodila 41 beba, 25 devojčica i 16 dečaka, a najpopularnija ženska imena bila su Dunja i Darija, a muška Petar i Bogdan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.