NA SRPSKIM SVADBAMA 1 PITANJE SE NE POSTAVLJA? Odgovor se podrazumeva, MLADA nam je objasnila kad nastaje HAOS!
Ilustracija, Foto: Printscreen, Rina

DA LI SE SLAŽETE SA TIM

NA SRPSKIM SVADBAMA 1 PITANJE SE NE POSTAVLJA? Odgovor se podrazumeva, MLADA nam je objasnila kad nastaje HAOS!

Srbi ipak poštuju svoje goste i verujemo da ne bi bilo nikakvih problema da se jedan od njih izjasni baš ovako...

Objavljeno:

Nije retko da na društvenoj mreži Tviter jedan post izazove opštenarodni haos i pravi mali rat! Tako je Sergej Dojčinović objavio na svom nalogu da se na srpskim svadbama gotovo nikad ne postavlja to jedno famozno pitanje i dok su se jedni sa njim složili drugi su ipak imali svoje viđenje situacije, a o čemu se radi pogledajte u nastavku.

"Sviđa mi se što se na srpskim svadbama ne postavlja pitanje da li je neko vegan, već se podrazumeva da nije niko", stoji u objavi Dojčinovića, a odmah zatim je usledio jasan i konkretan odgovor Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

"Kao neko ko je pravio srpsku svadbu mogu da Vam kažem sledeće: Pretpostavlja se da su svi svatovi u opštem režimu ishrane, a svaki gost koji zahteva poseban režim ishrane ispoštuje se maksimalno jer gost na svadbi je institucija. Razlog posebnog režima može biti zdravlje, vera ... opredeljenje, trenutno raspoloženje.... Na srpskoj svadbi gost odnosno svat je "zakon", ako na nekoj svadbi nije tako onda se odstupa od srpske tradicije. Blagovremeno napomenite mladencima da ste u posebnom režimu ishrane, i siguran sam da ćete uvek biti ispoštovani", napisao je Okanović.

Sa druge strane bilo je i onih koji su smatrali da nema nikakvih problema u tome da gost sam napomene da je vegan i da na taj način domaćin uspe da mu omogući "klopu" kakvu voli, dok je bilo i onih koji su se požalili na meni u restoranima koji je kako tvrde prilično striktan.

Bilo je i onih šaljivih komentara u kojima su se ljudi zapitali šta uopšte vegan traži na svadbi.

Tragom ovog Tvita, portal Espreso razgovarao je sa mladom Jovanom V. (26) koja se nedavno udala u Vranju, a koja nam je otkrila da li ugostitelji nude poseban meni ili daju hranu po principu uzmi ili ostavi?

" Na mojoj svadbi gosti su imali mogućnost da se izjasne da li žele mesni meni ili onaj bez. Imali smo nekoliko gostiju koji ne jedu svinjsko meso, što zbog zdravlja, što iz nekih drugih razloga. Takođe, oni koji nisu jeli samo svinjsko meso, dobili su meni sa dve porcije pilećeg. Osim toga imali smo i meni, na kome nije bila ni riba, ni druga vrsta mesnog proizvoda, već samo povrće, mahunarke, pirinač, pečurke i druge vrste jela sa vegeterijanskog spiska".

Jovana nam je objasnila da je prilikom dogovora sa restoranom oko menija, naglasila koliko će se jelovnika i po čemu će se oni razlikovati, pa su ugostitelji uslišili njihovu molbu i unapred su znali šta da spremaju za goste, bez ikakvih problema. Takođe otkrila nam je da poseban jelovnik nije bio ništa skuplji od redovnog, tako da ih gosti koji nisu jeli meso, nisu ni bacili u veći trošak!

Da li se na srpskim svadbama podrazumeva da gost jede meso i da li na veselju nema mesta onima koji preferiraju povrće i voće, pitamo vas, a vi nam pišite u komentarima vaše mišljenje?

(Espreso/Jelena M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.