TUŽNA VEST ZA ŽUPU, ALI I CELU SRBIJU: Preminuo Milan Jakšić
Milan Jakšić, Foto: Facebook Nezavisne Narodne Novine Rasinskog Okruga

STRUČNJAK

TUŽNA VEST ZA ŽUPU, ALI I CELU SRBIJU: Preminuo Milan Jakšić

Na Tehnološkom fakutetu u Splitu izabran za docenta za Elektrodne procese (1963)

Objavljeno:

Tužna vest za Župu, Srbiju, svet, nauku. Napustio nas je jedan od najvećih stručnjaka tehnoloških nauka, izuzetan čovek i još veći naučnik.

Jakšić Milan rođen je u Aleksandrovcu 1932. godine, osnovnu školu završio u Aleksandrovcu, gimnaziju u Kruševcu; u Beogradu završio Tehnološko-metalurški fakultet (1958), gde je i doktorirao (1970) tezom Teorijski osnovi i praktična primena modifikovanog tehnološkog postupka za elektrolitičku proizvodnju hlorata, za koju je nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograd (1974).

Radio u splitskom „Jugovinilu“, čiji je stipendista bio. Na Tehnološkom fakutetu u Splitu izabran za docenta za Elektrodne procese (1963). Vanredni profesor Fizičke hemije površina na PMF u Beogradu (1971). Najveći deo radnog veka je proveo na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, u svim zvanjima (od 1978), a sa zvanjem redovnog profesora Fizičke hemije je od 1984, sve do penzionisanja 2000. godine.

Po Jakšićevoj ideji u kruševačkoj „Župi“ izgrađena je fabrika kalijumovih proizvoda (1975).

Milan Jakšić
foto: Facebook Nezavisne Narodne Novine Rasinskog Okruga

Stipendista Fulbrajtove fondacije na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju (postdoktorske studije, 1976-1978). Usavršavao se u oblasti elektrohemijskog inženjerstva, istražujući probleme i prirodu makromorfologije elektrodepozita cinka i hidrodinamičke vizuelizacije hidrodinamičkog toka fluida. G. 1984. Na Kalifornijskom univerzitetu je u svojstvu gostujućeg na fakulteta, a školske 1989/90 posećujući je profesor na Univerzitetu u Trondhaimu (Norveška); 1992/94. Na Katedri je za hemijsko inženjerstvo Univerziteta u Patrasu (Grčka), a posle zvanične penzije (2000.g.) ponovo se vratio u Grčku, gde je živi i radi.

Razvio je teorijske osnove savremene elektrokatalize i razvoju sinergetički aktivnih revirzibilnih elektrokjatalizatora za vodoničnu elektrodnu reakciju (najvažniji naučni doprinos). Jedan od najpoznatijih je svetsih stručnjaka elektrokatalize. Objavio je više od 120 stručnih i naučnih radova u najpoznatijim svetskim stručnim glasilima, sa citiranošću SCI preko 1.300 puta. Bio predavač na brojnim svetskim univerzitetima.

Stalni dopisnik beogradskog „Sporta“ i zagrebačkog „Narodnog sporta“, saradnik vojnog lista „Za pobedu“ (1959).

Dobitnik Oktobarske nagrade grada Beograda (1974), međunarodne nagrade „Sir Willim Grove Award“ (Lion, 2006). Povodom 70-godišnjice života časopis Journal of New Materials in Elestrochemikal Szstems posvećen je ovom naučnom velikanu. Od 2004. godine počasni je građanin Župe. Sl.224. Milan Jakšić je najzaslužniji za rekonstrukciju aleksandrovačkog vovodovoda koji vodi od Mitrovog polja do Aleksandrovca jer je preko Norveške ambasade realizovan njegov projekat zamene azbestnih cevi, što su mnogi na žalost zaboravili.

(Espreso /Nezavisne Narodne Novine Rasinskog Okruga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.