NIJE NAM SAMO KORONA PRETNJA: Doktorka Snežana otkriva kada se očekuje PIK GRIPA u Srbiji!
Snežana Kalabić, Foto: TV Prva printscreen

sve više pacijenata

NIJE NAM SAMO KORONA PRETNJA: Doktorka Snežana otkriva kada se očekuje PIK GRIPA u Srbiji!

Ona ističe da je sada pravo vreme za vakcinaciju protiv gripa, s obzirom na to da još nije u cirkulaciji

Objavljeno:

U ovom periodu godine mnogi se žale na simptome slične gripu, a u ordinacije i decu i odrasle dovode i stomačni i respiratorni virusi. Pune dve nedelje traje imunizacija protiv gripa i do sada je dato oko 80.000 doza. Nabavljeno je 400.000 četvorovalentnih vakcina i 30.000 doza "Torlakove" trovalentne vakcine.

- Do sada smo dali oko 1.200 doza što je četvrtina od trenutno raspoloživih. U narednom periodu očekujemo povećano interesovanje, jer je upravo ovo period godine kada se najviše ljudi vakciniše protiv gripa - kaže za RTS doktorka Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski venac.

Dom zdravlja
foto: ZORANA JEVTIĆ

Preporuka je da se vakcinišu svi stariji od 65 godina kao i hronični bolesnici pre svega kardiovaskularni, bubrežni, sa malignim oboljenjima, plućnim – posebno asmatičari i građani koji imaju dijabetes.

- Treba se vakcinisati kada virus još nije u cirkulaciji. Pravo vreme je upravo sada, jer se pik očekuje od kraja decembra do kraja febrara - naglašava doktorka Kalabić.

Kada je reč o drugim problemima sa kojima se građani javljaju u ambulante doktorka Kalabić kaže da su to najčešće respiratorni i stomačni virusi.

Građani koji se javljaju sa respiratornim simptomima i dalje se pregledaju u kovid ambilantama, kako bi se odvojili od drugih pacijenata koji dolaze u domove zdravlja i u proseku se dnevno obavi oko 150 pregleda.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.