TEST ZA NARKOTIKE MOŽE BITI POZITIVAN I U OVOM SLUČAJU: Iako je PRECIZAN,javlja se ovaj problem!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Prva

au!

TEST ZA NARKOTIKE MOŽE BITI POZITIVAN I U OVOM SLUČAJU: Iako je PRECIZAN,javlja se ovaj problem!

Prema njegovim rečima na osnovu toksikološke analize, na uzorku krvi i urina, može da se zaključi tačno šta je osoba konzumirala

Objavljeno:

Nakon izjave advokata Čedomira Jovanovića, "da je političar bio pozitivan na narko – testu, ali na lek bromazepan, za koji je imao recept lekara i koji je uzeo pre vožnje, jer ima bolove u leđima, dok je na sve ostale narkotike, na kokain, alkohol i drugo, negativan", mnogi se pitaju da li zaista na testu na narkotike, ukoliko piju lekove, koje koristi veliki broj građana Srbije, mogu da budu pozitivni?

Građani se pitaju ko sve radi takva testiranja i kako se i kojom brzinom utvrđuje da li je osoba drogirana ili pije lekove za smirenje, takozvane "zepane".

Osoba sa dugogodišnjom sudskom praksom, kaže za "Blic" da "da bi se utvrdilo tako nešto, nakon krivičnog dela se daje naredba za toksikološku analizu, a kriterijum je da se "od osobe za koju se sumnja da je konzumirala opojne droge, uzima se urin i krv".

1 / 3 Foto: Profimedia

- Čak se to čini i u razmaku od dva sata, uzima se dva puta urin i krv da bi se ustanovilo da li kod te osobe u organizmu ima alkohola ili opojnih droga. Kada je alkohol u pitanju radi se dva puta vađenje krvi da bi se ustanovilo koliko je okrivljeni imao alkohola u vreme izvršenja krivičnog dela, jer se na osnovu dva vađenja krvi zaključuje da li je alkohol bio u fazi eliminacije ili nadgradnje. Postoji tačna matematička računica za to. Ali, kada su u pitanju opojne droge i kada su pitanju lekovi, prisustvo se utvrđuje toksikološkom analizom, koje samo nekoliko ustanova, poput Kliničkog centra Vojvodine, može da odradi – kaže naš sagovornik.

Toksikološki nalaz najprecizniji, problem što se čeka najmanje dva dana

Prema njegovim rečima na osnovu toksikološke analize, na uzorku krvi i urina, može da se zaključi tačno šta je osoba konzumirala. Može da se ustanovi da li je konzumirao opojnu drogu i koju, a može da se ustanovi i da li je koristio lekove, uglavnom sedative, kao što su lorazepan, bromazepan, dijazepam...

- Svi ti lekovi u sebi imaju određene psihoaktivne suptance. I ako neko kaže da je osoba konzumirala bromazepam, a ne opoje droge, može to reći na osnovu toksikološke analize kojom može da se razdvoji da li je konzumirao kokain ili bromazepam, jer samo tom analizom možemo tačno da utvrdimo da li je neko u vreme kritičnog događaja, tog i tog dana, koristio neku vrstu droge i koju vrstu sedativa koristio. Krv i urin uzima bolnica i to se prosleđuje zdravstvenim ustanovama koje su specijalizovane za takve analize – kaže za „Blic“ sagovornik.

Napominje da takvih ustanova nema puno u Srbiji, ali naravno, iste analize mogu da urade i privatne laboratorije koje imaju tehničke uslove.

- Da bi se uradila takva analiza minimum je potrebno dva do tri dana. To je fenomenalno ako neko dobije za dva ili tri dana rezultat toksikološke analize, a ona apsolutno sve razdvoji. Za takvu analizu se daje nalog policiji da se okrivljenom vadi krv i uzme urin i čak se traži da se to odradi u dva navrata, u vremenskom intervalu od sat vremena da bi se ustanovilo da li je alkohol ili droga bila u fazi eliminacije iz organizma ili u fazi apsorpcije. Neki brzi testovi su manje pouzdani, a jedini pravi je analiza krvi i urina – rečeno je „Blicu“.

U svakom slučaju, najveću sudsko-medicinsku vrednost ima toksikokoški nalaz, dok se test koji rade u policiji vrši na osnovu uzorka pljuvačke, aparat detektuje prisustvo sedam vrsta narkotika: amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodijazepin.

Benzodiazepini su grupa psihoaktivnih droga koje služe kao depresanti CNS-a. Pripadaju grupi anksiolitika. Često se koriste da bi pacijentima pomogli da prevaziđu bol i anksioznost i omogućavaju lakši san. Najpoznatiji predstavnici su diazepam, lorazepam, bromazepam, i alprazolam. Korisnici droga zloupotrebljavaju ove supstance u nemedicinske svrhe kako bi proizveli stanje slično alkoholnoj intoksikaciji.

Sedam minuta potrebno da se uradi test

- Samo sedam minuta je potrebno da se očita rezultat, rečeno je "Blicu".

U Centru za promociju zdravlja pri subotičkom Zavodu za javno zdravlje kažu za „Blic“ da određene grupe lekova, među kojima su i sedativi, čak i neki analgetici, kada se koriste, trebalo bi tačno znati koja doza je potrebna u korist zdravlja, ali se ne savetuje nakon upotrebe tih lekova upravljanje motornim vozilima.

- Kao što se ne sme upravljati vozilima u alkoholisanom stanju, i delovanje određenih lekova je opasno. Ako neko pije bromazepam ili dijazepam treba da bude informisan i da ima uputstvo od strane svog lekare. Kada se određeni lekovi koriste trebalo bi znati koja doza je dozvoljena za koji lek, ali se ne savetuje učešće u saobraćaju. Kako se ne sne upravljati vozilom pod dejstvom alkohola, tako isto važi i za određene grupe lekove. Nije tada dobro biti učesnik u saobraćaju ni kao pešak, a pogotovo je loše ako se meša alkohol i neki od tih lekova - kaže specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš i potvrđuje da definitivno toksikološka analiza utvrđuje tačno o kojoj supstanci se radi.

Osim iz urina i krvi, kod dužeg zadržavanja supstanci za analizu se uzima i kosa i nokti. Lekovi te vrsta, poput bromazepama, ne bi smeli da se izdaju bez lekarskog recepta i piju "na svoju ruku".

Duvan uz određene lekove može da napravi problem

Čak i duvan, ako se veže uz određene lekove, može izazvati probleme. Jer sadrže supstance koje međusobno pojačavaju dejstvo.

- Kada se uzmu zajedno deluju štetnije, nego svaka od tih supstanci pojedinačno- kaže dr Dragaš.

Podsetimo, letos je u Kraljevu privedena srpska glumica, jer su policajci kod nje pronašli tabletu bromazepama za koji nije imala recept. Taj slučaj je skrenuo pažnju na upotrebu lekova za smirenje, kao i na pitanja koje lekove smemo da nosimo sa sobom i da li recept uvek neophodan.

U tom slučaju, od 30. juna u policijskom izveštaju bromazepam je naveden kao "opojna droga".

Tada su za "Blic ženu" u advokatskoj kancelariji objasnili da "Zakon ne precizira šta sve spada u opojne droge, to se definiše podzakonskim aktima, a ne Krivičnim zakonom gde odgovor na to pitanje nije decidirano naveden. Ono što postoji u Krivičnom zakonu jeste razlika između neovlašćenog držanja droge za ličnu upotrebu i prodaju droge. Ukoliko je neko pronađen sa količinom koja je za ličnu upotrebu, kazna će biti manje i tu se može primeniti načelo oportuniteta pa da se odbaci krivična prijava ukoliko se obavi određen humanitaran rad. Ako je droga namenjena za prodaju, sigurno se pokreće krivičan postupak, i to su dve najznačajnije razlike, rečeno je za "Blic" iz advokatske kancelarije "Tatjana M. Simović" iz Beograda.

Javnost je dosta zbunila odrednica "opojna droga" koja se vezuje za lek koji je u našoj zemlji u širokoj upotrebi.

- Razlog su zloupotrebe bromazepama. Česte su bile situacije da ljudi diluju ovom vrstom leka i izdaju lažne recepte i otuda takva praksa. Preporuka je da se kod sebe ima recept za lek koji se nosi kako bi se dokazalo da se on koristi u medicinske svrhe i da nema zloupotrebe.

A šta je ipak podložno zloupotrebi, određuju lekari.

- I to se menja u zavisnosti od toga kako su se zloupotrebljavali određeni lekovi. Mnogi lekovi su izbačeni iz upotrebe jer je dolazio do njihove masovne zloupotrebe. Odluka o tome je stvar medicinske prakse, a ne one pravničke i to se reguliše podzakonskim aktima, a ne Krivičnim zakonom", poručili su tada iz advokatske kancelarije "Tatjana M. Simović".

Recept naime ostaje kao predstrožnost zbog mera opreza koje mogu preduzeti nadležni i kako bi se otklonile sumnje da li se određen lek zloupotrebljava, i to onaj lek koji ima psihoaktivno dejstvo.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.