STARO SLOVENSKO IME KOJE JE OPSTALO U SRBIJI: Vaši dečaci će biti posebni, dragoceni i NAJDRAŽI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

STARO IME

STARO SLOVENSKO IME KOJE JE OPSTALO U SRBIJI: Vaši dečaci će biti posebni, dragoceni i NAJDRAŽI!

Ime Predrag potiče od slovenske reči “drag”, što u kontekstu imena znači dragoceno, najdraže

Objavljeno:

Ime Predrag spada u stara slovenska imena i može se čuti kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori i Sloveniji.

Pre pola veka bilo je veoma popularno na našim prostorima. Vremenom, roditelji su počeli da daju deci modernija imena, ali je ime Predrag ipak opstalo, pa se i danas može čuti da su roditelji koji drže do tradicije svom novorođenom sinu daju ime koje najčešće prati nadimak Peđa.

Ime Predrag potiče od slovenske reči “drag”, što u kontekstu imena znači dragoceno, najdraže. Prefiks “pre” dodatno naglašava važnost osobe koja ovo ime nosi.

1 / 4 Foto: Profimedia

Stoga je i značenje imena Predrag lako pretpostaviti - “on je dragocen” i “on je najdraži”, mada se često mogu čuti i malo šira tumačenja - “on je dugo očekivan”, “on je dugo željen”, “on je najvažniji”.

Ne postoje tačni podaci koji bi potvrdili kad je ovo ime nastalo, ali se veruje da ono datira iz perioda turske vlasti. U srpskom narodu se dugo s kolena na koleno prenosila pesma “Predrag i Nenad”, dok je 1845. nije zabeležio Vuk Stefanović Karadžić, sačuvavši je od zaborava.

Ukoliko poznajete nekog Predraga, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.