KAKO DA UVEK POBEĐUJETE U IGRI "PAPIR, KAMEN, MAKAZE": Postoji CAKA, istraživali su je i NAUČNICI!
Papir, kamen, makaze, Foto: Printscreen/Youtzbe/Ade & Nane I BHPlaY

ZANIMLJIVO

KAKO DA UVEK POBEĐUJETE U IGRI "PAPIR, KAMEN, MAKAZE": Postoji CAKA, istraživali su je i NAUČNICI!

Ova dečja igra, međutim, nije zasnovana isključivo na sreći

Objavljeno:

Evo jedne malo čudne, ali stvarne situacije sa naših fakulteta. Studentkinje Nađa i Marija, nakon što su uradile laboratorijsku vežbu iz jednog predmeta, donose odluku kojim redosledom da se potpišu na izveštaju. Infantilno, da bi izabrale čije će ime biti prvo, igraju igru "Papir kamen makaze".

Ova dečja igra, međutim, nije zasnovana isključivo na sreći. Verovatno ste kao dete igrali ovu igru, ali teško da ste prepostavili kako postoji matematička strategija koja znatno povećava šanse za pobedu u ovoj dečijoj igri.

Istraživanje

Naime, grupa naučnika sa nekoliko prestižnih kineskih univerziteta i instituta je 2014. godine sprovela vrlo opširno istraživanje igre "Papir kamen makaze". U istraživanju je učestvovalo 360 studenata koji su u kontrolisanim uslovima igrali po 300 rundi ove igre. Za svaku pobedu su dobijali virtuelne poene, koje su kasnije mogli da zamene za novac. Ukupno trajanje rundi koje je odigrao jedan student je bilo zapanjujućih 90-150 minuta.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/Ade & Nane I BHPlaY

Još fascinantniji od razmera ovog istraživanja su bili zaključci do kojih su došli naučnici. To su bile dve taktike kojima su ljudi pokušavali da pobede: osoba koja je upravo pobedila, u narednoj rundi će najverovatnije odigrati isti potez i osoba koja je upravo izgubila, najverovatnije će u narednoj rundi promeniti strategiju. Ovakva taktika zaista ima korene u matematici i teoriji igara, ali njen jednako značajan udeo imaju i uslovne reakcije i psihologija.

Napomenimo, najpre, kako se koristeći ovakvom strategijom ne može u potpunosti razbiti igra papir kamen makaze, što je kod nekih drugih dečijih igara, poput KONEKT 4, primenom odgovarajuće taktike moguće. Tu jedan igrač matematički garantovano osvaja partiju, ako odigra određeni prvi potez i kasnije igra savršenu igru, čak i ako njegov protivnik takođe igra idealne poteze.

Vratimo se korak unazad. "Papir kamen makaze" je igra koja se zasniva na nehijerarhijskom cikličnom sistemu, gde postoji devet kombinacija poteza i tri strategije za pobedu. Papir preklapa kamen. Kamen razbija makaze. Makaze seku papir. Svaka od ove tri strategije je jednako jaka. Ako zamislimo trougao gde se u svakom temenu nalaze nalaze papir, potom kamen, pa makaze, primetićemo kako je svaki potez jači od onog koji se nalazi levo od njega, a slabiji od onog sa desne strane.

(Espreso/Nationalgeographic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.