10 PRELEPIH IMENA KOJA SU NOSILE NAŠE BAKE: Prava je šteta što se danas RETKO DAJU!
Baka, Foto: Profimedia

TRADICIJA

10 PRELEPIH IMENA KOJA SU NOSILE NAŠE BAKE: Prava je šteta što se danas RETKO DAJU!

Pišite nam u komentarima da li vam se dopadaju

Objavljeno:

Sve je češća praksa da se deci nadenu retka i neobična imena. I dok su u trendu ona kratka koje zvuči "svetski", zaboravljamo starinska ženska imena kakva su krasila naše bake.

To je prava šteta, jer i među njima ima zaista divnih i upečatljivih, a pritom negujete duh tradicije i našeg jezika. Ovog puta donosimo 10 imena karakterističnih za neka prošla vremena, premda se i dalje s vremena na vreme "provuku".

Pišite nam u komentarima da li vam se dopadaju.

1 / 3 Foto: Profimedia

Ankica: Ankica i Anica su varijante imena Ana, koje potiče od starohebrejskog "Hannah", a u bukvalnom prevodu znači "milost, zahvalnost! Kako je ime Bogorodice Marije bilo Ana, u različitim verzijama je ovo ime popularno već vekovima među hrišćanima.

Bogdana, Bogdanka: Ovo je ženska varijanta imena "Bogdan", u čijoj je osnovi reč "Bog", a označava bebu koja je "Božji dara", "Bogom dana". Staro verovanje kazuje da su deca sa ovim imenom "zaštićena od Boga", a davala su se i onoj deci koja su dugo i željno iščekivana.

Danica, Danka: Ovo je slovensko ime, a postoje dva objašnjenja za ovo ime, jedno je da je nastalo od reči "dan", dok je drugo da potiče od narodnog naziva za Veneru - zvezda Danica, koju je moguće videti i rano ujutru, pre zore. Ime simboliše jasnu, svetlu devojčicu punu nade i vere.

Đurđija, Đurđica: Ovo je ženska varijanta imena Georgije i Đorđe, a slična su i Đurđa i Đurisava. Izvedeno je od grčke reči "geōrgós" što znači "zemljoradnik".

Žanka: Ovo je kratka varijanta imena "Božana", a znači "neko ko dolazi od Boga".

Kalina: Reč je imenu slovenskog porekla, a zapravo je naziv ukrasne biljke "obične ili divlje kaline" koje je postalo lično ime. Ova biljka je inače veoma otrvona, pa simbolično predstavlja jaku ženu koja je veliki borac. Postoji i objašnjenje da je ovo ime poteklo od reči "kaline" što na grčkom znači "dobar, častan" čovek.

Lenka: Skraćena verzija ženskih imena "Magdalena", "Helena" i "Jelena". Potiče od grčke reči "helle" što znači "sjajna, blistava", a označava i "sunčevu svetlost". Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše žene sveta, kćerke Zevsa - Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa.

Malina: Najčešće tumačenje ovog imena je da je reč o nazivu za voće koje je uzeto za lično ime, a u našem narodu simboliše slatku, simpatičnu i lepu devojku.

Spomenka: Ovo je ime domaćeg porekla, a nastalo je od naziva za cvet "spomenak". Postoji i mišljenje da je nastalo od reči "spomen" (uspomena, sećanje, koga pominju, pamte - nezaboravan, nezaboravna).

Sunčica: Ovo ime je izvedeno od imenice "sunce", slovenskog je porekla i u prenesenom značenju odlikuje osobu koja je "svetla, sjajna, blistava, topla, nežna".

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.