FAZLIĆI IZ MILEŠEVE KOD PRIJEPOLJA OD OVOGA SU NAPRAVILI UNOSAN BIZNIS: Sve što naprave ODMAH PRODAJU! (FOTO)
Samira Fazlić, Foto: RINA

sve je počelo od dva jareta

FAZLIĆI IZ MILEŠEVE KOD PRIJEPOLJA OD OVOGA SU NAPRAVILI UNOSAN BIZNIS: Sve što naprave ODMAH PRODAJU! (FOTO)

Prirodno okruženje u blizini manastira Milešava u kome ova porodica živi idealno je za ispašu koza, kojima je trava osnovna hrana

Objavljeno:

Tokom epidemije korona virusa potražnja za kozjim mlekom višestruko je povećana, a kozarstvo je postalo unosan posao. To najbolje pokazuje i primer sedmočlana porodica Fazlić iz Mileševe kod Prijepolja koja je ovom granom poljoprovrede počela da se bavi sasvim slučajno, a kasnije je to preraslo u ozbiljan posao.

Dva jarereta koje su najmlađi članovi porodice dobili na poklon trebalo je hraniti, pa su odlučili kupiti i jednu kozu, a turisti koji ovde često svraćaju bili su zaslužni za ideju koja će ih dovesti do ozbiljnih rezultata.

- Video je narod te koze i često su svraćali da pitaju imate li kozjeg mleka, sira i surutke na prodaju. Mi smo ih vraćali sa odgovorom da nemamo i ne proizvodimo. Međutim, kada smo uvideli da kod nas svraća veliki broj ljudi upravo iz tog razloga, pomislili smo ajde zašto da ne i naše stado proširili na još tri koze - kazala je za RINU Samira Fazlić.

Jarići, Jare, Samira Fazlić, Prijepolje
foto: RINA

Prirodno okruženje u blizini manastira Milešava u kome ova porodica živi idealno je za ispašu koza, kojima je trava osnovna hrana.

- Dosta više daju mleka, čak više i vitamina ima u ovoj zelenoj travi, zimi jedino što im dajemo malo sena, kukuruza i žita i pokazalo se da takav izbor hrane daje odlčan kvalitet kozjeg mleka. Kozje mleko je veoma hranljiva i kvalitetna namirnica, prepuna bitnih vitamina i minerala, a potražnja za njim je i dalje velika. Koliko god da pomuzemo, sve se proda", kaže Sanira.

Jarići, Jare, Samira Fazlić, Prijepolje
foto: RINA

Fazlići su hobi i zaljubljeništvo u kozarstvo, nesluteći pretvorili u biznis, a sada njihovi obori broje preko 60 grla alpino sorte. Vredni domaćini su zaradu od prodatih proizvoda ulagali u opremu i gradnju novog muzilišta i staje.

- Sve što zaradimo ulažemo u unapređenje proizvodnje, u prostor gde će koze boraviti zimi, mlekar i u menahizme koji su nam neophodni za mužu. Sada imamo kapacitet muže da u istom trenutku pomuzemo 25 koza, ali planiramo da još više proširimo, a ujedno i sebi da olakšamo, rekao je Esed Fazlić.

1 / 7 Foto: RINA

Samira je brzo uvidela da je dobra zarada i od pravljenja mlečnih proizvoda, pa je zasukala rukave i upustila se u proizvodnju mladog sira i surutke i to od nevarenog mleka.

- Mleko dodatno prerađujemo, prosleđujemo na ceđenje i dok se nije ohladilo ja ga usirim. Takođe surutka ne provire jer nema potrebe, tako ne dobija bilo kakav šmek a nema ni bakterija, sve mora biti provereno - dodala je ona.

Kada kao kod ove porodice sloga kuću gradi, trijumf je zagarantovan. Tajna uspeha Fazlića je u tome što u ovom poslu učestvuuju svi, od najmlađih do najstarijih, a Samira je pokretačka snaga koja ih motiviše.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.