DEDA ŽIVOJIN OTIŠAO U VODENICU, A ONDA JE NEKO POKUCAO NA VRATA: Naježio se od STRAHA kad je video prizor
Vodenica, Foto: RINA

jezivo

DEDA ŽIVOJIN OTIŠAO U VODENICU, A ONDA JE NEKO POKUCAO NA VRATA: Naježio se od STRAHA kad je video prizor

U okolini Negotina kada neko nestane i danas kažu da ga je odneo zmaj

Objavljeno:

U okolini Negotina kada neko nestane i danas kažu da ga je odneo zmaj, a vampira odavno niko nije video, ali svi znaju za trik sa žabom. Vojkan Milošević iz sela Šarkamen uveren je da vampiri postoje. Iako ih nikada nije video, stariji su mu pričali o bliskim susretima sa vampirima, posle čega su ga naučili i kako da se odbrani od tih krvnika. On im veruje.

– Moj deda Živojin mi je govorio da su vampiri oduvek postojali, samo što nisu svi imali priliku da ih vide, a on je imao kontakt sa jednim od njih oči u oči, ali i sreću da ga nadmudri što se retko dešavalo – ispričao je Milošević 2020 godine.

Milivoje Anđelić, Tošinac, Vodenica
foto: RINA

– Kako se nasmeje, iz zuba mu izviruje očnjak. Dedu uhvati panika, naježi se od straha, ali ne sme to da pokaže, zna da okolo nigde nikog nema da mu pomogne, niti sme da se usudi da pobegne – prepričava Milošević.

Deda Živojin se u trenutku doseti saveta starih kako može da proveri da li je pred njim čovek ili neman. Predloži mu da zajedno večeraju, ali da gost ode da ulovi ribe u potoku, a on će napraviti kačamak. Seti se da su mu mudriji pričali kako vampiri jedu žabe, a ne ribe. Bio je to test. Kad stvarno – vrati se gost sa žabama u ruci.

– Naježi se deda, ali i dalje kontroliše situaciju – priča Vojislav.

Razgovarao je sa vampirom uz oganj, kao da je običan čovek, a ne neko ko planira da mu isisa krv. Odluči da ga još jednom testira, pa mu ubaci slaninu u kačamak, ali ovaj je izbaci, stavi žabu i pojede je.

– Nema sumnje da je to bio vampir. Utiša se oganj, mrak počne da ispunjava vodenicu, došlo je vreme za počinak.

Legne deda Živojin na čaršav i razmišlja šta da radi. Seti se da su ga stari učili kako u tom slučaju pomaže drveni darak za žito sa šiljcima i stavi ga oko glave… U neko doba noći oseti kako mu čaršav lagano klizi. Otvori oči i vidi vampira kako krvari.

– Da, šiljci su mu presudili kada je hteo da mu isisa krv – zaključuje Milošević.

U istočnoj Srbiji ništa manje nisu žive ni priče o zmajevima, ali ne onim dobrim, već strašnim i zlim. Ovi iz okoline Negotina su umeli da se pretvore u zgodnog momka ili lepu devojku, pa da krenu u krvoločne pohode.

Od zmaja, koji se pretvorio u mladića, mnogi su stradali. Priča se da je zmaj koji je nastao od starog šarana iz Dunava napakostio mnogim nevinim bićima.

– Bake iz sela pričale su mi da se najčešće krilata neman sa krljuštima zamaskira u predivnog mladića, a onda pronađe dobru i lepu devojku. Prvo počne da joj se pojavljuje u snovima, a onda se ohrabri i malo po malo i eto ga u njenoj sobi. Uđe kroz dimnjak i devojka ne može da ga istera. Ko zna koliko je njih tako izgubilo život. Mada, priča se i da su zmajevi u liku zavodljivih žena, napadali i mlade momke, načisto ih slude. Još uvek kada, kada neka devojka nestane, stariji ljudi kažu da ju je verovatno oteo zmaj. Od njega je, objašnjavaju, teško odbraniti se, kao što niko ne uspeva da se sačuva od prelepih vila koje imaju nečastive namere – rekao je on.

Zato Vojkan i dalje za svaki slučaj svira u frulu, pokušavajući da “rastera sva ta đavolja bića koja mogu da se obruše na nevine”.

– Ionako nas je sve manje, pa još kada bismo od vragova bežali odavde, niko ne bi ostao u Šarkamenu – kaže Milošević, jedan od retkih koji na ovom području čuva sećanje na drevne priče i mitove.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.