NEZAPAMĆENI PODVIG NA INSTITUTU DEDINJE: Srpski lekari samostalno izveli ROSOVU OPERACIJU!
Operacija/Ilustracija, Foto: Profimedia

SVAKA ČAST

NEZAPAMĆENI PODVIG NA INSTITUTU DEDINJE: Srpski lekari samostalno izveli ROSOVU OPERACIJU!

Prema Vukićevim rečima, Srbija je po ovoj operaciji jedinstvena u ovom delu Evrope

Objavljeno:

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" izveli su prvu samostalnu Rosovu operaciju koju su do sada izvodili uz pomoć stranih stručnjaka. Pacijent je bio Aleksandar Perišić (44) iz Aranđelovca kome je teška aortna stenoza onemogućavala normalan život.

Zamenik upravnika Klinike za kardiohirurgiju Instituta "Dedinje" Petar Vukić objašnjava da je Rosova metoda vrhunac hirurgije na aortnom zalisku.

- Bolesti aortnog zaliska predstavljaju najveću patologiju zalistaka kod odraslih bolesnika. To je operacija koja je jako komplikovana, ali i daje značajne prednosti pacijentima kod kojih se može primeniti. Namenjena je mladim pacijentima, čak i deci. To je intervencija čija se osnovna prednost ogleda u tome što pacijenti ne dobijaju nikakav strani materijal. Aortni zalistak se menja drugim, koji funkcionalno nema toliki značaj kod odraslih - kaže Vukić.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Uptalknews

Kako je precizirao, aortni zalistak se menja plućnim.

- Pacijent dobija zalistak koji prati njegov razvoj i nema nikakva ograničenja u nastavku života - kaže Vukić i dodaje da operacija treje oko četiri sata, a nakon toga pacijenti u bolnici provode 5 do 7 dana.

Prema Vukićevim rečima, Srbija je po ovoj operaciji jedinstvena u ovom delu Evrope.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.