STRUČNJACI ZA ESPRESO O SAJTU KOJI NUDI SRPKINJE STRANCIMA: Upozorili su, SVAKO MOŽE BITI ŽRTVA!
Sajt koji nudi srpske snajke, Foto: PRINTSCREEN/ONEBRIDEBEAUTIFUL, TV Prva / Printscreen

VODITE RAČUNA!

STRUČNJACI ZA ESPRESO O SAJTU KOJI NUDI SRPKINJE STRANCIMA: Upozorili su, SVAKO MOŽE BITI ŽRTVA!

Nedavno se na društvenim mrežama razvila polemika o potencijalno opasnom i sajtu koji bi mogao da zloupotrebi fotografije devojaka sa društvenih mreža, reč je o sajtu onebeautifulbride.net

Objavljeno:

Činjenica je da živimo u digitalnom dobu, ali se postavlja pitanje da li sve što nam tehnologija i njen razvoj pružaju, mi kao korisnici umemo da iskoristimo na pravi način.

Svedoci smo da se sve više fotografija mladih devojaka sa društvenih mreža kompromituje, može ih preuzeti bilo ko i iskoristiti u svrhe za koje su mu potrebne.

Ono što je zabrinjavajuće je nedovoljna edukacija o ponašanju na internetu, počevši od roditelja koji fotografije svoje dece objavljuju od prvog dana njihovog života.

Nedavno se na društvenim mrežama razvila polemika o potencijalno opasnom sajtu koji bi mogao da zloupotrebi fotografije devojaka sa društvenih mreža, reč je o sajtu onebeautifulbride.net. Na platformi je istaknuta i cena Srpkinja koja se kreće od 6.890 do 26.940 dolara, koje pokrivaju sve troškove odlaska i povratka, jer kako smo razumeli, naručuju ih uglavnom stranci. Uz sve to, na sajtu su navedeni i ponižavajući saveti kako osvojiti ili zadržati ove devojke.

1 / 5 Foto: Printscreen/Onebridebeautiful

Ali da li su sve ove devojke zaista pristale da se njihove fotografije nađu na ovoj platformi i da li se od ove zloupotrebe možemo zaštititi?

Na tu opasnost za portal Espreso podsetio je Vojislav Rodić, stručnjak za informacione tehnologije spomenuvši slučaj iz 2015. kada je bračni par iz Francuske oteo devojčicu.

Kao primer podsetio na francuski bračni par koji je pokušao (pre 6 godina) da otme devojčicu odavde, imali su spreman lažni pasoš za nju - a odakle im slika za pasoš? Pa sa Fejsa, postavila ponosna majka, da prijatelji vide kako joj devojčica raste. Potpuna nesvest korisnika o tome da je sve što pretvorimo u digitalni oblik (fotografije, dokumenti, korespondencija) potencijalno sredstvo zloupotrebe.

Nekada su falsifikatori morali da vam zaista ukradu ličnu kartu, pa da manipulišu sa njom da dobiju kredit ili uknjiže nekretninu. Danas, zahvaljujući prirodi digitalnog okruženja i našoj neutaživoj želji da što detaljnije iznosimo sve detalje naših života najširoj javnosti (pri tom to činimo nepovratno i zauvek) krivična dela se odvijaju i bez našeg znanja. Nekad postanemo svesni kada nas pogode posledice, a nekad ni to, jer smo možda zloupotrebljni u nekoj drugoj "šemi" kao objekat.

Vojislav Rodić
foto: Tv Prva

Veoma je važno prepoznati manipulatore i nasilnike na internetu.

Poenta sa sajtovima za upoznavanje je u sve većoj usamljenosti svih - i muškaraca i žena, drobljenje uobičajenih društvenih mreža čini ljude nestabilnim i podložnim manipulaciji. Svako ko obeća nešto ima veće šanse nego nekad da "upeca" žrtve.

Rodić nam je objasnio i da li zaštita postoji, kao i kako možemo proveriti domen i podatke.

Sajt se nalazi na domenu .net, nije na nacionalnom domenu, nemate pojma ko je registrant domena, ne znate u kojoj zemlji je registrovana firma koja ga koristi (ako je firma) ili kojeg je državljanstva fizičko lice, ako je registrant. Zaboravite na “kontrolu”, dobro došli na internet na kome je prave kontrole veoma malo, osim kontrole koja brani krupne interese (ekonomske, političke). Unesite naziv internet domena onebeautifulbride.net i dobićete "informacije o domenu", sve bitno je sakriveno. Teoretski možete da dođete do podataka ali uz internacionalnu pravnu pomoć.

Kontaktirali smo i Katarinu Jonev, stručnjaka za sajber bezbednost dece na internetu

Nažalost, postoji veliki broj dejting sajtova, na kojima podaci često budu zloupotrebljeni. Sve ovo je uzelo maha i po mom mišljenju, zabrinutost je opravdana. Što se konkretno ovog sajta tiče, pre svega je ponižavajuć za žene, nismo na pijaci da bi uz bilo koju stajala i cena. A onda dolazimo do zloupotrebe fotografija preko kojih se može doći do pravih podataka žrtve koja se može naći u lancu trgovine robljem.

Katarina Jonev
foto: Printscreen/TV prva

Takođe bih izdvojila i ovo promivisanje savršenog izgleda, poslova sa lakom zaradom u inostranstvu, devojke hrle za boljim životom, mislivši da je to laka i brza zarada u inostranstvu (konobarisanje, bebisiting...), ali zapravo postanu upletene u jak lanac trgovine ljudima.

Ne znam šta je postalo okidač za ovoliku vrstu nasilja u društvu, kad smo postali ovakvi i šta je tome doprinelo, ali postali smo društvo oivičeno nasiljem, zaključila je Jonev.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.