SVE JE VIŠE ALERGIČNIH NA AMBROZIJU, A EVO DO KADA TRAJE "SEZONA": Osetljivi će još MORATI DA SAČEKAJU
Foto: Profimedia

problem

SVE JE VIŠE ALERGIČNIH NA AMBROZIJU, A EVO DO KADA TRAJE "SEZONA": Osetljivi će još MORATI DA SAČEKAJU

Ljudski organizam različito reaguje na alergene. Osim standardnih reakcija poput curenja nosa ili svraba očiju, dešavaju se i alergijske reakcije na sluzokoži creva, koje je ponekad teško otkriti.

Objavljeno:

Iako ne postoje precizni podaci o tome koliko ljudi muči problem sa alergijama, broj osoba alergičnih na ambroziju je dostigao broj onih koji su osetljivi na grinje, a koje su do sada bile najčešći uzročnik alergijskog rinitisa.

Svi poleni su podjednako opasni, kažu stručnjaci. Na primer, poleni trava imaju jednu, dve ili tri komponente koje izazivaju zdravstvene tegobe, a ambrozija čak sedam. Poleni korova, gde se ubraja i ambrozija, aktuelni su od sredine jula do kraja oktobra, dok su jedina tri meseca bez alergija novembar, decembar i januar.

Ambrozija
foto: RINA

- Cvetanje ambrozije traje od kraja jula do kraja septembra. Zato se osobama koje su alergične na polen preporučuje da izlaze uveče u šetnju, kad rosa smanji koncentraciju polena u vazduhu, ili posle kiše. Oni koji imaju problema moraju da se obavezno pridržavaju propisane terapije lekara i da redovno održavaju higijenu nosa fiziološkim rastvorom. Ako u okolini nema ambrozije, to ne znači da nema i polena jer vetar može da prenese polen i do 300 kilometara - objašnjavala je svojevremeno dr Gorana Isailović, dermatovenerolog i profesor na Višoj medicinskoj školi.

Ambrozija
foto: RINA

Ljudski organizam različito reaguje na alergene. Osim standardnih reakcija poput curenja nosa ili svraba očiju, dešavaju se i alergijske reakcije na sluzokoži creva, koje je ponekad teško otkriti. Sve alergične osobe muče slični simptomi, a to su kijavica, svrab i obilna sekrecija iz nosa, glavobolja, suzenje, kašalj, otežano disanje.

Kalendar cvetanja

Trava - od polovine aprila do polovine oktobra

Bokvica - od polovine maja do polovine septembra

Koprive - od maja do polovine oktobra

Pepeljuge/Štirevi - početak juna do polovine oktobra

Pelen - sredina jula do sredine oktobra

Ambrozija - kraj jula do početka novembra

Prevencija

-alergični na polen da izlaze u šetnju uveče ili posle kiše

- što ranije početi s terapijom

- svakog dana treba prati kosu

- ne sušiti veš napolju jer mokar veš sakuplja polen

- često menjati garderobu

- fiziološkim rastvorom ispirati nos

- kada su visoke koncentracije polena, ne provetravati prostorije

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.