VIŠE IM NI ZUJALICE NEĆE POMAGATI: Magneti za skidanje prodaju se na internetu, evo da li je LEGALNO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

LOPOVLUK U NAJAVI

VIŠE IM NI ZUJALICE NEĆE POMAGATI: Magneti za skidanje prodaju se na internetu, evo da li je LEGALNO!

Kupuju ih vlasnici prodavnica, ali i oni koji bi da do robe dođu bez plaćanja

Objavljeno:

Na društvenim mrežama prodaju se magneti za uklanjanje takozvanih zujalica koje garderobu i obuću u prodavnicama štite od krađa. Ovakva ponuda zabrinula je trgovce.

Oglas – magneti za skidanje zujalica. U opisu – alat koji služi za skidanje zujalica u buticima. Nekorišćen i zapakovan proizvod.

Kupuju ih vlasnici prodavnica, ali i oni koji bi da do robe dođu bez plaćanja. Da se zujalice u radnjama skidaju i da se tako krade, potvrđuju i trgovci.

"Na dnevnom nivou baš je učestalo i to posebno u tržnim centrima, Novom Sadu, Beogradu, Nišu", kaže Marija Lazić, menadžerka prodavnice.

Pravila nema, kažu prodavci, ovako kradu i mladi i stariji, dolaze čak i porodično. I kada primete lopove, trgovci su gotovo nemoćni.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

"Nemamo pravo niti da ih zadržimo u objektu, nemamo pravo ni da uzmemo njihovutorbu, ni obezbeđenje nema veća ovlašćenja. Jedino što možemo je da pozovemo policiju i da ih zamolimo da ostanu dok ne dođe policija", objašnjava Laziićeva.

Prodavanje uređaja za skidanje zujalica nije nelegalno. Advokat Tamara Radojčić kaže da zujalice najčešće kupuju maloletnici koji uglavnom čine sitne krađe.

"Predviđen je postupak, novčana kazna ili kazna zatvor do šest meseci. Ali, kako su najčešće maloletnici ispod 14 godina njima se određuje humanitarni, društveno korisni rad", navodi Radojčićeva.

Na Fakultetu bezbednosti kažu da trgovci treba da se bave unapređenjem zaštite u maloprodajnim objektima.

"Suština je da ako govorimo o gubicima u malopradaji, gubici su izuzetno veliki. Te gubitke plaćamo mi kupci, jer je maloprodaja zaračunava rizik od ovakvih situacija, dela krađe", ističe prof. Goran J. Mandić, Fakultet bezbednosti.

Profesor dodaje da je jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da su gubici zbog ovakvih krađa toliki da se godišnje može napraviti šest novih bolnica, sa kompletnom opremom.

Gubi i država, ali i osiguravajuće kuće. Ipak, najviše trgovci, jer, kako su nam rekli, postoje i aplikacije na telefonima pomoću kojih se blokiraju senzomatici, ali i torbe koje ih deaktiviraju i bez skidanja zujalica. Zbog toga se pozivima policije, kada privedu počinioce, redovne odazivaju.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.