POJAVILO SE NOVO PITANJE U POPISU: Posebno se odnosi na MUŠKARCE!
Ilustracija, Foto: Printskrin/RTS

škakljivo?

POJAVILO SE NOVO PITANJE U POPISU: Posebno se odnosi na MUŠKARCE!

Popis stanovništva trajaće do kraja oktobra meseca

Objavljeno:

Među pitanjima koje će popisivači postavljati građanima od sutra, kada počinje popis stanovništva Republike Srbije, ubačeno je i jedno novo, a na njega će, kako nam je rečeno u Zavodu za statistiku morati da odgovore muškarci, i tiče se očinstva.

Na popisu koji počinje sutra, 1. oktobra, ubačeno je novo pitanje

- Prvi put će muškarcima biti postavljano pitanje o broju biološke dece - kažu u Zavodu za statistiku.

Popis stanovništva trajaće do kraja oktobra meseca. Njegovi preliminarni rezultati biće objavljeni krajem novembra, a konačni se očekuju najkasnije do maja 2024. godine.

Od 8 časova prvog oktobra popisivači izlaze na teren i intervjue sprovode od vrata do vrata.

Inače, niko nije u obavezi dapopisivaču daje na uvid lična dokumenta, jer se sve prikuplja na osnovu izjave. Međutim, kako bi proces popisivanja bio brži, ukoliko neko ne zna napamet matični, JMBG, broj onda je potrebno pripremiti dokument sa njim.

Koji podaci se prikupljaju u popisu?

U Popisu se prikupljaju sledeći podaci o licima: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

1 / 4 Foto: Republički zavod za statistiku

Podaci o domaćinstvima ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Podaci o stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Inače, prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u našoj zemlji, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu, od 20.000 do 50.000 dinara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.