OVO MUŠKO IME NOSE NAJSNAŽNIJI SRBI! Roditelji misle da je SRPSKOG porekla i često ga daju, a u velikoj su zabludi!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DA LI ZNATE KOJE JE U PITANJU IME?

OVO MUŠKO IME NOSE NAJSNAŽNIJI SRBI! Roditelji misle da je SRPSKOG porekla i često ga daju, a u velikoj su zabludi!

U Republici Srbiji, ovo muško ime spada u red popularnijih imena

Objavljeno:

U prošlosti se verovalo da reč ima dejstvo magije, te su roditelji davali deci imena sa snažnim značenjem, sa željom da im ime ulije snagu i jačinu.

Stara srpska imena imala su funkciju zaštite, a snaga je često bila jedna od odrednica koja je pojedinim roditeljima bila presudna u odabiru imena za njihovo dete.

Jedno od vrlo čestih imena među Srbima i Hrvatima, zanimljivo je da muško ime Uroš vodi poreklo iz mađarskog jezika, a u naš jezik stiglo je još u doba Austrougarske. U našoj istoriji je poznat Stefan Uroš I Nemanjić, sin Stefana Prvovenčanog. Takođe, Stefan Uroš V Nemanjić, koji je bio sin cara Dušana.

Beba
foto: Profimedia

U ranijim vremenima, posebno u srednjevekovnoj Srbiji, ime Uroš je bilo „rezervisano“ ime pre svega za plemstvo i vladare, dok se „u narodu“ ređe davalo deci, a čime se i objašnjava njegovo relativno „padanje u zaborav“.

U Republici Srbiji, muško ime Uroš spada u red popularnijih imena, jer je u pitanj pre svega baš pravo srpsko srednjevekovno lično ime, ali se u 2017. godini ipak nije našlo na listi od sto najviše davanih imena muškoj deci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.