POPULARNI LEKOVI ZA BOLNO NICANJE ZUBIĆA KOD BEBE SU ZAPRAVO JAKO OPASNI: Nemojte im davati ni u LUDILU!
Beba, Foto: Profimedia

NE IGRAJTE SE

POPULARNI LEKOVI ZA BOLNO NICANJE ZUBIĆA KOD BEBE SU ZAPRAVO JAKO OPASNI: Nemojte im davati ni u LUDILU!

Svaki roditelj je probao neku od ovih varijanti da ublaži bolno nicanje zubića, stomatolozi su upozorili na njohovu štetnost.

Objavljeno:

Kada bebi izbijaju zubi, roditelji su spremni da učine sve i često traže savet kako da olakšaju te bolne muke.

Međutim, mnogi proizvodi koji su česti izbor u takvim situcijama, mogu da budu štetni pa čak i opsani po bebino zdravlje, upozoravaju dečiji stomatolozi. Zato obratite pažnju ako bebi dajete nešto za ublažavanje bolnog nicanja zubića, ove popularne metode nikako nisu dobar izbor:

Belo vino - sigurno ste se susreli sa savetima kako je ovo najbolji način da suzbijete bol. Međutim i mala količina alkohola ako se utrlja samo na bolno mesto može da dospe u krvotok vaše male bebe i dovede do potencijalne opsanosti od intoksikacije, odnosno trovanja.

Beba, Majka
foto: Profimedia

Gelovi za zubiće - takođe čest izbor roditelja, međutim obavezno izbegavajte one koji imaju u sebi benzokain. Takva vrsta tretmana može da izazove ozbiljne neželjene efekte, kao što je utrnulost zadnjeg dela grla, jer beba uvek malo proguta gelića, što može da izazove poteškoće prilikom gutanja.

Homeopatske tablete - prirodna varijanta ne znači da je i bezbedna. Ne postoji dokaza da su ove tablete štetne, ali obavezno čitajte uputsvo jer ako u sebi sadrže beladon, može da bude opasno za bebe jer ima halucinogeno dejstvo.

Beba
foto: Printscreen

Recite ne ćilibarskim ogrlicama - nema dokaza koji potvrđuju da ova polpularna ogrlica smanjuje bolno nicanje zubića, ali ona sigurno može da bude potencijalan rizik za gušenje i davljenje jer se stavlja oko vrata bebe.

Sigurno se pitate a šta onda smem da dam bebi, ukoliko su ovi proizvoidi rizični. Stomatolozi preporučuju masažu bebinih desni hladnom gazicom, glodalice i ako je baš jak i intezivan bol, može da se da Paracetamol u manjoj dozi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.