OVO SU NAJOTROVNIJE ŽIVOTINJE U NAŠOJ ZEMLJI: Pola Srba za njih nema pojma, a neke su SMRTONOSNE!
Foto: printscreen Youtube/Alejandro Arteaga

DA LI VI ZNATE

OVO SU NAJOTROVNIJE ŽIVOTINJE U NAŠOJ ZEMLJI: Pola Srba za njih nema pojma, a neke su SMRTONOSNE!

Što se šarke tiče, neki naučnici smatraju njen otrov opasnijim i od poskokovog

Objavljeno:

Zmije, insekti i druge životinjice znaju biti jako slatke, ali i opasne u isti mah. Predstavićemo vam neke od opasnih vrsta na koje možete naići u Srbiji.

Što se tiče insekata, ta mala stvorenja mogu napraviti velike probleme kako ljudima tako i životinjama. A u tri najopasnija spadaju - na prvom mestu komarci, na drugom su krpelji, a na trećem su ose i stršljeni. Iako samim svojim prisustvom uznemiravaju ljude, oni mogu biti i te kako opasniji. Mogu prenositi različite bolesti od kojih se neke mogu završiti i smrtnim ishodom. A svojim ubodima uvek izazivaju različite iritacije na koži i blaže ili jače alergijske reakcije.

Tri najotrovnije vrste zmije, sa kojima se stanovnici Srbije mogu sresti su – poskok, šarka i šargan.

Poskok predstavlja najopasniju evropsku otrovnica, a ranije je njegov ugriz bio smrtonosan. U današnje vreme su retki smrtni slučajevi, a nakon ugriza pacijenti provedu i do nedelju dana u bolnici sa teškim siptomima trovanja.

Jedni smatraju da poskok ne može da skoči više od dužine svog tela, drugi da poskoci ne skaču jer su debeli pa nemaju dovoljnu mišićnu snagu za to. Takođe, poskok se boji vode i neće se pokvasiti, osim ako nije smrtno ugrožen. Te stoga ljudi veruju da ovu zmiju mogu oterati ako je samo malo pokvase.

Što se šarke tiče, neki naučnici smatraju njen otrov opasnijim i od poskokovog, rangirajući ga čak među najotrovnije u zmijskom svetu, ali se sa druge strane veruje da šarka zbog manje količine otrova koji može ubrizgati u ranu ne predstavlja ni približnu opasnost kao poskok.

Šargan nije velika zmija i može da dostigne maksimalnu dužinu od svega 50 do 60 centimetara. Poznat je po svojim tamnim šarama na leđima i žućkastoj ili sivoj osnovnoj boji tela. Za šargan se veruje da je jedna je od "najstidljivijih" zmija i najveći deo godine provodi pod zemljom ili starim korenjem drveća. Najčešće je možete naći u planinskim predelima. Bol nakon ujeda ove zmije sličan je bolu nakon ujeda pčele ili stršljena. Šargan spada u najređu vrstu zmija u Srbiji.

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.