OVO IME JE VEOMA POPULARNO U SRBIJI, A MUSLIMANSKO JE: Ima posebno značenje, IZNENADIĆETE SE
ilustracija, Foto: Profimedia

značenje imena

OVO IME JE VEOMA POPULARNO U SRBIJI, A MUSLIMANSKO JE: Ima posebno značenje, IZNENADIĆETE SE

U „slobodnom prevodu“ arapske imenice Amina, ova reč ima značenje „žena koja je milostiva“

Objavljeno:

Žensko ime Emina, jedno je od najčešćih muslimanskih imena, ali je i u raznim varijacijama zastupljeno širom sveta, jer ima veoma lepo značenje i isto tako, ovo ime spada u grupu veoma „milozvučnih“ imena, pa je za svoje ženske potomke rado biraju roditelji raznih veroispovesti i etničkih grupa.

Poreklo ženskog vlastitog imena Emina

Poreklo imena Emina je prema istraživanjima etimologa, iz arapskog jezika, i veruje se da je varijacija vlastite imenica Amina.

Prema muslimanskoj svetoj knjizi, Amina je bila majka proroka Muhameda, te je kako je ranije i napomenuto, ovo ime najčešće u zemljama muslimanske odnosno islamske veroispovesti.

Kada bi se posmatralo takozvano „stablo porekla“ imena Emina, ono bi shodno varijacijama u raznim svetskim jezicima moglo da „izgleda“ ovako – Amin (arapski; persijski jezik) – Aminah (arapski jezik) – Amina (bosanski jezik) – Emina (bosanski jezik) – Emine ili Emin (turski jezik).

Prema nekim navodima, Emina je Tursko ime, i ima i muški oblik koji je izvedenica od imenice ženskog roda i glasi Emin.

Beba
foto: Profimedia

Šta znači ime Emina?

U „slobodnom prevodu“ arapske imenice Amina, ova reč ima značenje „žena koja je milostiva“; „ona koja je donosilac mira i harmonije“; „osoba koja je oličenje poštenja, bezgrešnosti, vernosti ili pravde i sigurnosti“; „pouzdana“; „uzdanica“; „pravedna“; „poštena“; „dobrotvorka“.

Takođe, ime Emina ili Amina se može prevesti kao ona koja je „čestita i časna“; „puna poverenja i mira“; „osoba koja je uzdanica, nada i bezgrašna žena“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Emina u zemljama regiona

U Bosni i Hercegovini, ime Emina se prema pouzdanim statističkim podacima iz 2017. godine, a između sto najtraženijih ženskih ličnih imena, nalazilo na „odličnom“ 7. mestu, ali pak uz stalnu tendenciju porasta ili „zadržavanja“ svoje pozicije u takozvanih „top 10“ najpopularnijih imena;

Ime za koje se smatra da je „osnova“ tj „koren“ imena Emina, odnosno lično ime Amina, u Bosni i Hercegovini se nalazi na ubedljivom 1. mestu pomenuteliste;

U Srbiji, ime Emina se u 2016. i 2017. godini, a na listi od stotinu najtraženijih imena za žensku novorođenčad, nije našlo među sto najpopularnijih, ali su zato imena koja se mogu posmatrati ili kao „izvedenice“ ili pak „hipokoristike“ – Mina i Ema, nalaze među prvih 40. najtraženijih imena u Beogradu za navedene protekle dve kalendarske godine.

1 / 5 Foto: Profimedia

U Republici Srpskoj, ime Emina, a na listi među sto najpopularnijih ženskih imena za proteklu tj za 2017. godinu, zauzima 72. mesto, dok se pak „originalno“ ime Amina, nalazi na nešto boljoj i „višoj“ poziciji, te zauzima 54. mesto po svojoj popularnosti u ovoj zemlji;

U Hrvatskoj, prema statističkim pokazateljima iz 2016. i 2017. godine, ime Emina je na listi od stotinu najpoželjinijih imena za devojčice, nije zauzelo svoje mesto, ali su zato neke od njegovih „varijacija“, kakve su Ema; Mina; Nina; Mia ili Emily, visoko kotirane i tražene među imenima za žensku novorođenu decu;

U Sloveniji, prema statističkim podacima iz 2007. godine, ime Emina bilo je veoma popularno i „kotiralo“ se među petsto najtraženijih ženskih imena u ovoj zemlji.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Emina

Najčešća izvedena imena od imena Emina su – Emilija; Amira; Amina; Amra; Emili; Nina; Ema; Mina; Tina; Valentina; Magdalina; Jasmina; Antonina; Nikolina; Danina; Dafina; Vilhelmina; te i neka posve ređa muška imena, kao što su Emin; Emir; Em; Amir; Amar; Amra ili Emre.

Nadimci ili „imena od milja“ za ime Emina su Emica; Emuška; Emi; Ejmi; Ema; Em; Eli ili Ems.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Emina

Emina Jahović Sandal – srpsko-turska pevačica; glumica; tekstopisac i kantautor;

Emina Jahović
Emina Jahovićfoto: Nemanja Nikolić

Emina Krasnić – srpska rukometašica;

Emina Muftić – bosansko-hercegovačka glumica;

Emina Memija – istoričar književnosti iz Sarajeva;

Varijacije imena Emina, te i neke poznate osobe koje su njihovi „nosioci“ su:

Mina Radović – srpska slikarka i umetnica;

Mina (Jasmina) Kostić – srpska pop-folk pevačica;

Mina (Vilhelmina) Karadžić – srpska slikarka i književnica; ćerka Vka Stefanovića Karadžića i Ane Marije Kraus;

Mina (Miroslava) Kovačević – srpska pesnikinja;

Mina Mendelson – srpska violinistkinja;

Vilhelmina od Holandije – prva kraljica Holandije;

Vilhelmina Lujza od Badena – bila je žena velikog vojvode od Hesena i Rajne, Ludviga II; dinastija Ceringen, Nemačka;

Vilhelmina Amalija od Braunšvajg Kalenberga – austrijska nadvojvotkinja; supruga Jozefa I iz dinastije Habzburga.

Da li ste znali?

– jedna od najlepših pesama koja je posvećena jednoj Emini, nastala je pre oko jednog veka, „iz pera“ poznatog mostarskog pesnika Alekse Šantića, i smatra se da je za nju inspiracija bila jedna „obična“ devojka neverovatne lepote, koja se zvala Emina Sefić.

Pesma se danas izvodi i kao sevdalinka (iako se pak veruje da poslednju strofu nije napisao sam Aleksa Šantić, već da je ona u prepevima „dodata“), i smatra se jednom od najlepših i najboljih ikada napisanih ljubavnih pesama.

– Emina Jahović je poznata pevačica i kompozitor, koja je u Turskoj popularna i kao supruga pevača Mustafe sandala, sa kojim ima dva sina.

U pomenutoj zemlji ova pevačica srpsko-bosanskog porekla, stekla je veliku slavu zbog svog izvanrednog talenta ali i lepote, pa je tako imala i glavnu ulogu u turskoj seriji „Lale Devri“ („Polje lala“), 2011. godine.

Pevačica danas živi i radi na relaciji Istambul – Beograd, i posvetila se svojoj pevačkoj karijeri, te je izdala do sada šest uspešnih studijskih albuma, iako je po obrazovanju, verovali ili ne, prelepa brineta diplomirani menadžer i ekonomista.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/znacenjeimena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.