DANAŠNJI RODITELJI OVO NE BI DOZVOLILI NI U LUDILU: 8 stvari koje su deci bile dozvoljene 1980. godine!
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li je vama dozvoljeno?

DANAŠNJI RODITELJI OVO NE BI DOZVOLILI NI U LUDILU: 8 stvari koje su deci bile dozvoljene 1980. godine!

Često su se porodično gledali nasilni filmovi, horor i romantični filmovi

Objavljeno:

Evo 8 stvari koje su roditelji dopuštali deci 1980. godine:

1. Deca su sama ostajala kod kuće i po nekoliko sati dok su roditelji na poslu ili kod prijatelja. Deca su često sama pravila ručak ili obavljala osnovne kućne poslove, pa su tek onda išla u školu, dok su roditelji bili na poslu.

2. Kacige za bicikl? Šta je to? Deca su slobodno vozila bicikl i niko nije nosio nikakvu zaštitu: ni na kolenima, ni na glavi.

Bicikl
foto: Dado Đilas, Ilustracija

3. Deca su se vozila u automobilima, a auto sedišta specijalno za njih nisu ni postojala. Deca često nisu bila ni vezana na zadnjem sedištu, a neke su roditelji držali u krilu dok su vozili.

4. Deci je bilo dopušteno da se igraju – bilo gde i s kim god žele! Sećate li se onog momenta kada nakon buđenja izađete iz kuće, igra vas ponese pa se kući vratite tek na večeru, jer znate – ako se vratite na ručak, roditelji će vas pitati gde ste bili. Ovako ste imali svu slobodu da idete gde želite i da se igrate s čim i s kim god želite.

5. Roditelji nisu obraćali veliku pažnju na to šta deca jedu i koliko jedu. Danas majke imaju opsesiju da deci spreme zdravu hranu, te da deca ne preteraju sa nezdravom hranom. Pre toga nije bilo.

Sokić, Deca, Vrtić
foto: Profimedia

6. Deca su mogla da piju vodu direktno sa česme i iz baštanskog creva. Danas roditelje plaši činjenica da voda sa česme nije dovoljno zdrava, pa deci daju filtriranu vodu ili flaširanu. Deca po parkovima nose flašice sa vodom, a voda sa baštanskog creva ne dolazi u obzir. Nismo sigurni da deca danas znaju i da piju vodu sa creva?!

7. Starija deca su čuvala mlađu decu. Recimo, šestogodišnje dete je čuvalo mlađeg brata ili sestru. Danas to ne dolazi u obzir. Samo odrasle i odgovorne osobe mogu da čuvaju decu.

8. Deca su na televiziji mogla da gledaju šta su htela. Često su se porodično gledali nasilni filmovi, horor i romantični filmovi. Tako da za decu nije bilo limita po tom pitanju.

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.