ŠTA KAD VAM U SAN DOĐE SVETAC? Sveštenik dao odgovor na pitanje koje ZANIMA MNOGE!
Foto: spc.rs

OTAC DUŠAN

ŠTA KAD VAM U SAN DOĐE SVETAC? Sveštenik dao odgovor na pitanje koje ZANIMA MNOGE!

Ugodnici Božiji se ne javljaju bez preke potrebe ili obaveštavanja o nekoj nevolji

Objavljeno:

Jedan od vernika postavio je pitanje na portalu “Svetosavlje” – šta znači kad nam u san dođe svetac, a otac Dušan dao je odgovor na to pitanje.

Ovako je glasilo pitanje:

Poštovani oče, interesuje me šta znači sanjati svece. Često mi se svetac pojavi u snu. Sanjala sam svetog Vasilija Ostroškog. U snu su njegove mošti iznosili iz crkve. Mnogo sam plakala i imala sam čudan osjećaj. Sanjala sam i svetu Petku nekoliko puta, a jedanput Bogorodicu Đevu.

Draga sestro, nemoj se ljutiti što ću se u odgovoru na tvoje pitanje poslužiti odgovorom jednoj sestri, koja je pre otprilike dve godine imala iste snove, čak je sanjala gotovo iste ličnosti. Sanjala je jednog sveca sa štapom, koga je prepoznala kao svetog Nikolaja Čudotvorca, a ti si u snu videla mošti svetog Vasilija Čudotvorca. Obe ste sanjale svetu Petku i Presvetu Bogorodicu. Kako i u njenom, tako i u tvom pismu, ustvari nema pitanja, na koje bih trebao da ti odgovorim. Ti jednostavno konstatuješ stvari i pojave, koje ti se događaju za vreme sna. Jedino pitaš: „Šta znači sanjati Svetce? “ Šta bi to, prema nekom sanovniku, trebalo da znači? I ti si sasvim sigurna da su to sveti, jer vidiš i mošti svetog Vasilija Ostroškog, kako ih iznose iz crkve. Javljala ti se čak i Presveta Bogorodica (ili je to bila sveta Petka? ) .

1 / 3 Foto: Stefan Jokić

A da li si nekad pomislila da to može biti prevara, jer po učenju Svetog pisma, duhovi zla mogu uzeti na sebe obličje svetlog anđela ili pravednog čoveka, kako to govori i sveti apostol Pavle: „I nikakvo čudo; jer se sam satana pretvara u anđela svetlosti“ (2. Kor. 11, 14) . Mnogi ljudi sanjaju i nerazumno veruju tim snovima, kao da su Božiji znaci opštenja s nama. Jevanđelska je istina, da postoje proročki snovi, koji jesu od Boga. Imamo za to primere i u Starom zavetu: javljanje Anđela Božijeg proroku Danilu, praocu Jakovu (unuku Avraamovom) , Agari u pustinji, proroku Joni i druga poznata javljanja. Ipak snovi nemaju pretežni značaj za starozavetno otkrivenje. Nijedan veliki prorok ne poziva se na njih, a na jednom mestu (5. Mojsijeva 13, 1–5) izričito se upozorava na opasnost, da snovi mogu pogrešno da se shvate kao otkrivenje i da mogu navesti na bogootpadništvo. U Novom zavetu Anđeo se javlja Josifu najpre u Vitlejemu, a potom u Egiptu, radi zaštite Isusa i Presvete Bogorodice.

Čitamo i o javljanju apostolima Petru i Pavlu. Međutim i tu apostoli savetuju opreznost da se ne veruje u snove (slično, dakle, i ove sanjalice skrnave tijelo i preziru Gospodstvo (Božije) a na slave hule Juda 8) i upozoraju na lažne učitelje, koji se upravo pozivaju na snove. Otuda niko od novozavetnih pisaca ne pokušava da na snovima zasnuje neku važniju poruku. U Žitijama svetih imamo mnogo primera, kada su se anđeli i sveti javljali takođe svetim Božijim ljudima i upozoravali ih na opšte ili pojedinačne nevolje i opasnosti. Ali, to je bilo promisliteljski, sa naročitim planom Božijim, od koristi za ceo narod. Ti, draga sestro, ne napisa ništa o porukama, koje ovi sveti (pa i Presveta Bogorodica) preneše tebi u snu, da bi ih ti prenela svojim bližnjima i svima nama. Samo pišeš da si plakala pri viđenju moštiju svetog Vasilija Ostroškog i da si u snu imala čudan osećaj.

Ugodnici Božiji se ne javljaju bez preke potrebe ili obaveštavanja o nekoj nevolji. Zato, molim te, budi veoma obazriva prema tim snovima, da se, ne daj Bože, ne bi pogordila i pomislila kako, eto, sveti Božiji ugodnici opšte s tobom u snovima. Sveti oci nas uče da budemo veoma oprezni sa snovima, jer se češće u njima javlja đavo, prerušen u Anđela, svetitelja, Presvetu Bogorodicu, čak i u samoga Gospoda Hrista, kako bi nas zaveo na krivi put. Zato nas duhovno iskusniji savetuju, da ne verujemo takvim viđenjima, smireno se kroteći, da nismo dostojni javljanja Božijeg, čime ćemo posramiti varalicu od iskona. Ono što je Božije će se svakako i dogoditi, a ako je demonska obmana, sačuvaćemo sebe od lakomislene naivnosti. San je laža, a Bog je Istina!

(Espreso / Opanak / Otac Dušan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.