VRAĆA NAM SE PRLJAVA KIŠA: Poznati meteorolog izneo detaljnu PROGNOZU
Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović

VREME

VRAĆA NAM SE PRLJAVA KIŠA: Poznati meteorolog izneo detaljnu PROGNOZU

Malo toplije je samo na istoku Srbije, u Zaječaru u podne bilo je 17

Objavljeno:

Veoma hladno u Srbiji, temperature kao na kraju oktobra. Od vikenda južno strujanje i otopljenje, a početkom sledeće sedmice toplo, uz pljuskove i pesak iz Sahare, ali i temperature preko 25 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

- Današnji dan u Srbiji protiče u znaku pravog jesenjeg vremena. Iako je vazdušni pritisak u prizemlju povišen, naše područje pod uticajem je visinskog ciklona sa istoka Evrope, a pod njegovim uticajem preovladava umereno do potpuno oblačno, ponegde sa kišom i pljuskovima. U sklopu ovog visinskog ciklona nad našim područjem preovladava i izraženo severno i severozapadno strujanje, a sa kojim nam dolazi i veoma hladna vazdušna masa, pa današnje temperaturne vrednosti odgoravaraju temperaturama za kraj oktobra. U podne su se temperature kretale od 11 do 15 stepeni, u Beogradu je bilo 12. Sjenica meri 7, Zlatibor 6, a Kopaonik se nije odmakao mnogo od jutarnjih nula pa je u podne samo 1 stepen - kaže Đurić.

Malo toplije je samo na istoku Srbije, u Zaječaru u podne bilo je 17.

1 / 13 Foto: Stefan Stojanović

- U Srbiji i do kraja dana pretežno oblačno i veoma hladno, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, dok se iznad 1500 metara nadmorske visine očekuju susnežica i sneg ili pljuskovi snega sa grmljavinom. Duvaće pojačan severozaapdni vetar, a maksimalna temperatura biće od 13 na zapadu do 17 na istoku Srbije, u Beogradu do 14. Srbija i naše područje do petka će biti pod uticajem napomenutog visinskog ciklona i veoma hladne vazdušne mase sa istoka Evrope i nalaziće se na istočnoj periferiji anticklona sa severozapada Evrope, dok će zapad Evrope biti pod uticajem grebena, centra Anticklona i veoma tople vazdušne mase.

- Dakle, u Srbiji u četvrtak i petak i dalje relativno hladno, ali će tokom dana biti znatno više sunca u odnosu na danas, naročito u petak. Još u četvrtak ponegde može biti slabe kiše ili pljuska sa grmljavinom. Očekuje se slab do umeren severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od 5 do 10, u Beogradu do 8, a maksimalna dnevna od 15 do, 19 do 20 stepeni, u Beogradu do 16, 18 - kaže Đurić.

Srbija će za vikend biti pod uticajem visinskog grebena i znatno toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

- Ovakva sinioptička situacija usloviće stabilno i osetno toplije vreme, uz priliv znatno toplije vazdušne mase sa juga i sa Medirana. U subotu će jutro biti vedro, ali zbog jačeg izračivanja i veoma hladno, ponegde i sa maglom, dok će tokom dana biti pretežno sunčano i znatno toplije. Jutarnja temperatura od 1 stepen na jugoistoku do 7 na severu Srbije i u Beogradu, a ponegde se očekuje čak i slab prizemni mraz, odnosno mraz na 5 centimetara iznad tla. Tokom dana osetno toplije, maksimalna temperatura biće od 20 do 23°C, u Beogradu do 22°C.

- U nedelju se očekuje snažno aktiviranje ciklonske aktivnosti nad Atlantikom i zapadnim Mediteranom, pa će se intenzivirati južno i jugozapadno visinsko strujanje, a sa kojim će do našeg područja stizati topla, ali i vlažna vazdušna masa, a ujedno će jugozapadno strujanje donositi i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Pod ciklonskom aktivnošću očekuje se i pad vazdušnog pritiska, pa se već u nedelju očekuje povećanje srednje i visoke oblačnosti, ali se očekuje suvo i toplo vreme. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25, a zbog južnog strujanja značajno će otoplitin noći i jutra. U ponedeljak promenljivo oblačno i relativno toplo, uz jak jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće i preko 25, ponegde i do 27-28 stepeni - navodi naš sagovornik.

Već krajem dana i tokom noći u severnim i zapadnim, a u utorak i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i to zbog uticaja snažnih ciklona sa Atlantika i sa centralnog Mediterana, kaže Đurić:

- Ostaće i dalje toplo, zbog jugozapadnog strujanja, ali se zbog čestica peska iz Sahare očekuju obojene, tj, prljave padavine sa napomenutim česticama. Znatno obilnije padavine očekuju se u oblasti Jadranskog mora i na planinama okrenutim Jadranu. Potom se 27/28. septembra preko našeg područja u sklopu ciklona očekuje premeštanje hladnog fronta, pa se u svim predelima očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Južno strujanje biće u skretanju na severozapadno i očekuje se prodor svežije vazdušne mase sa severa, pa će i temperature biti u padu za 5 do 7 stepeni. Prema trenutnim prognozama, sam kraj septembra i početak oktobra obeležiže umereno toplo vreme, ali se očekuje i česta pojava padavina. Prosek maksimalne temperature za kraj septembra u Srbiji je od 20 do 24 stepena. Dakle, temperature su već nekoliko dana znatno ispod proseka, danas čak 7-8 stepeni. Temperature za oko pet stepeni ispod proseka ostaće sve do petka, ali već za vikend se očekuje otopljenje i povratak temperatura na prosečne vrednosti, da bi od nedelje do sredine sledeće sedmice one bile i za pet stepeni iznad proseka, a potom na samom kraju septembra i početkom oktobra one bi bile uglavnom oko prosečnih vrednosti.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.