U SUBOTICI OTVOREN MUZEJ PORCELANA: Izloženo preko 2000 eksponata (FOTO) (VIDEO)
Muzej porcelana, Foto: Promo

SUBOTICA DOBILA NOVI MUZEJ

U SUBOTICI OTVOREN MUZEJ PORCELANA: Izloženo preko 2000 eksponata (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Udruženja građana “Muzej porcelana iz naših kuća” Nikola Slavić, istakao je kako je za prikupljanje ove kolekcije bilo potrebno više od pet godina

Objavljeno:

U Subotici je danas svečano otvoren prvi Muzej porcelana čija kolekcija broji više od dve hiljade vrednih eksponata koji su se koristili ili se i dalje koriste na ovim prostorima, u poslednjih 200 godina. Kolekcija porcelana je podeljena u više grupa, tačnije grupisana je po manufakturama poput Herendi, Rozental, Lomanosov i brojnih drugih. Svečanom otvaranju Muzeja porcelana prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je ovom prilikom istakao da je muzej kao i sama kolekcija, od izuzetne važnosti za grad i širu zajednicu.

Subotica
foto: Promo

“Eksponati koji se nalaze u muzeju su od izuzetne vrednosti i dugo su sakupljani. Ja se zaista nadam se da će jedan ovakav izložbeni prostor, sa ovako vrednim eksponatima od porcelana, koristiti i Gradu i široj zajednici kako u obrazovne tako i u turističke svrhe. Isto tako se nadam da će građani Subotice i svi koji budu obilazili ovaj muzej upoznati istoriju ovih veličanstvenih predmeta” izjavio je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić, gradonačelnik Suboticefoto: Promo

Predsednik Udruženja građana “Muzej porcelana iz naših kuća” Nikola Slavić, istakao je kako je za prikupljanje ove kolekcije bilo potrebno više od pet godina, a glavni cilj je da svim posetiocima prenesu barem delić oduševljenja koji se oseća u susretu sa predmetima od porcelana.

1 / 7 Foto: Promo

“Mi danas pre svega otvaramo jedan lep prostor koji treba ljudima da pruži lepotu primenjene umetnosti i predmeta koji su se koristili na našim prostorima, porcelanskih predmeta. To su predmeti izuzetne lepote, ne samo forme već i ručnog oslikavanja. Ono što je najvažnije jeste da mladi ljudi, naši učenici, đaci, deca, na jednom mestu vide i osete ove predmete i upravo zbog toga smatram da je ovakav muzej zaista bio potreban Subotici. Ukoliko uspemo da probudimo radoznalost i kreativnost posebno kod mladih ljudi, naša misija je uspela!” izjavio je Nikola Slavić, predsednik Udruženja građana “Muzej porcelana iz naših kuća”.

Nikola Slavić
Nikola Slavićfoto: Promo

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.