OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Evo šta kažu o produženju ZIMSKOG RASPUSTA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DUŽI ZIMSKI RASPUST ZBOG UŠTEDE STRUJE?

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Evo šta kažu o produženju ZIMSKOG RASPUSTA!

Velikih potrošača u školama nema, pričaju profesori. To su uglavnom svetla, računari i eventualno projektori

Objavljeno:

Produženje zimskog raspusta zbog uštede električne energije - sve je manje izvesno.

Prema rečima ministarke Zorane Mihajlović, škole će, zajedno sa bolnicama i vrtićima, biti izuzete iz mera štednje. Iz Ministarstva prosvete pozdravljaju ovu odluku i najavljuju da će eventualne dopise o merama uštede, školama ubuduće slati isključivo uz konsultovanje sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Prosvetare je ova vest obradovala. Pored toga što đaci neće gubiti časove, oni smatraju i da ne spadaju u velike potrošače. Iz Foruma beogradskih gimnazija ističu da je potrebno da se nađe sistemsko rešenje i da velikih potrošača u školama nema.

Škola
foto: RINA

- Mi smo odmah reagovali. Naši predlozi su pre svega skraćenje časova na 40 minuta. Izračunali smo da bi to dovelo do 10 posto uštede energije na mesečnom nivou, a od nas se traži minimum 15 i produženje zimskog raspusta, koji je ove godine skraćen, uz eventualno pomeranje raspusta na februar, što nije neophodno - rekla je za Tanjug Ana Dimitrijević, potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija i profesorka engleskog jezika Devete gimnazije.

- Odgovor od Ministarstva prosvete nismo dobili, ali svako naše obraćanje javnosti kroz medije je poruka Ministarstvu da, ukoliko smatraju da naš predlog valja razmotriti, stupe sa nama u kontakt i pronađemo zajednička rešenja - rekla je Dimitrijević.

Ona je na kraju dodala da velikih potrošača u školama nema.

- To su svetla, računari i eventualno projektori, koji jesu najveći potrošači, ali oni se ne koriste sve vreme. I sve to da isključimo, mislim da ne bismo došli do uštede energije - kazala je Dimitrijević.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.