ISPLIVALA TITOVA TAJNA SKRIVENA GODINAMA: Tek sada se saznalo za ovu prostoriju, postoji i snimak, ŠOK (VIDEO)
Foto: Printscreen, Wikipedia

KO BI REKAO?

ISPLIVALA TITOVA TAJNA SKRIVENA GODINAMA: Tek sada se saznalo za ovu prostoriju, postoji i snimak, ŠOK (VIDEO)

Titova tajna soba još nije otvorena

Objavljeno:

Podzemni grad, poznat i pod imenom Bunkeri, od 1950. do 1953. godine sagradilo je 500 vojnika JNA i zatvorenika, kada su se zaoštrili odnosi tadašnje Jugoslavije i SSSR-a.

U Nacionalnom parku Paklenica u nedelju je svečano otvoren moderan turistički centar "Podzemni grad Paklenice", uređen u podzemnim tunelima koje je vojska, u kanjonu Paklenice, počela da gradi još 1950. godine. Prostor je navodno je bio namenjen za boravak Josipa Broza Tita.

U okviru upravo završene, druge faze projekta vredne 9,5 miliona kuna, završena je glavnina objekta u površini oko 1.100 kvadratnih metara, te će za posetioce biti otvorena glavna dvorana sa prodavnicom suvenira, info pultom, prostorom za Hrvatsku gorsku službu spašavanja, kao i svi hodnici za evakuaciji, navodi se u saopštenju.

Titova tajna soba još nije otvorena. Nju će završiti u poslednjoj fazi uređenja, pa će služiti kao mala bioskopska dvorana u kojoj će se prikazivati film o istoriji bunkera.

Prvi put otvorena 1991. godine

Podzemni grad, poznat i pod imenom Bunkeri, od 1950. do 1953. godine sagradilo je 500 vojnika JNA i zatvorenika, kada su se zaoštrili odnosi tadašnje Jugoslavije i SSSR-a. Sve je građeno u potpunoj tajnosti, te stanovnici nisu smeli da prolaze tuda. Bunkeri su prvi put otvoreni tek 1991. godine, a šest godina kasnije javila se ideja da se podzemno sklonište pretvori u turistički centar. Radovi su počeli 2000. godine.

Uređenje turističkog centra finansirano je sa 80 posto sredstava "Fonda za zaštitu životne sredine", dok je ostatak osigurao "NP Paklenica". U prethodnoj fazi uloženo je oko 20 miliona kuna u radove na statičkim učvršćivanjima objekta, probijanju novih evakuacijskih tunela i ostalim zahvatima.

- Uređenje podzemnih tunela u moderan turistički centar najveći je i najznačajniji projekat koji je realizovan u "NP Paklenica". Reč je o atrakciji koja će na najbolji način svim posetiocima prezentovati vrednost parka. Osim što se značajno povećava ponuda parka, taj projekat, kao i svi ostali realizovani u parku, omogućiće kvalitetno upravljanje tim zaštićenim područjem. Ujedno se doprinosi održivom razvoju celog područja, posebno kroz nove turističke usluge i sadržaje - rekao je prilikom otvaranja ministar "Zaštite životne sredine" Slaven Dobrović.

Nastavak radova na jesen

- Gosti od sada imaju moderan turistički centar u kome mogu dobiti sve informacije o vrednostima parka, a želja nam je da svi posetioci izađu iz parka sa pozitivnim utiscima - istakao je direktor "NP Paklenica" Zlatko Marasović.

Direktor Marasović je dodao da su za uređenje preostale još dve dvorane u kojima će biti smeštena glavna postavka objekta. Završetak jedne od tih dvorana očekuje se na jesen.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.