SVE IH JE MANJE: Nova Varoš ostaje bez NJIH!
Ilustracija, Foto: RINA

TUGA!

SVE IH JE MANJE: Nova Varoš ostaje bez NJIH!

Slična sudbina narednih godina mogla bi da zadesi još neka izdvojena odeljenja, jer se sela ubrzano prazne, pišu Varoške novine.

Objavljeno:

Četvororazredna škola u novovaroškom selu Draglici je prestala s radom jer je poslednje dvoje đaka krenulo u peti razred, a u zaseocima na padinama Murtenice više nema dece stasale za bukvar.

Slična sudbina narednih godina mogla bi da zadesi još neka izdvojena odeljenja, jer se sela ubrzano prazne, pišu Varoške novine.

Mladi bračni parovi zbog posla i dece sele se u Novu Varoš ili veće gradove, a u selima ostaju samo neženje i starci.

Prema zvaničnoj proceni, opština Nova Varoš trenutno ima svega 13.700 stanovnika čija je prosečna starost čak 49 godina, i "najstarija" je opština u Zlatiborskom okrugu.

Škola u Draglici uz magistralu ka moru, osnovana je 1933. i najviše djaka imala je u posleratnim godinama, oko 120.

1 / 4 Foto: Profimedia

Direktorka Osnovne škole "Gojko Drulović" Ivana Djajić kaže da je situacija alarmantna, kao i u većini drugih seoskih škola u jugozapadnoj Srbiji.

"Ove jeseni imamo ukupno 55 djaka i svega četiri prvaka, po dva u Rutošima i Кokinom Brodu. U osam razreda u Negbini je 11 djaka od kojih je četvoro Mandića iz Draglice, a žalosno je da u prva četiri razreda matične škole u Radoinji trenutno imamo svega jednog djaka i da u njoj verovatno ni dogodine neće biti prvaka", rekla je Djajić.

U četvororazrednoj školi u Draževićima nadomak Nove Varoši, trenutno je svega jedan djak, a po jednog učenika imaju i izdvojena odeljenja u Кućanima i Gornjoj Beloj Reci. Jedan djak je i u mladjim razredima matične OŠ "Vuk Кaradžić" u Jasenovu koja s izdvojenim odeljenjima ima ukupno 25 učenika.

U jednoj gradskoj i pet seoskih matičnih škola s deset izdvojenih odeljenja, ukupno je 752 osnovaca, od čega je 90 prvaka. U selimima je ukupno 198 djaka. U Bistrici u poslednje dve godine nije upisan ni jedan prvak.

"Imamo jednog predškolca, što nas raduje, ali nam je to slaba uteha. Iz škole nam izlazi troje osmaka, pa će umesto 12 koliko ih je sada, škola idućeg septembra imati svega 10 djaka. I to pod uslovom da se nijedna od ovih porodica u medjuvremenu ne odseli", kazala je Milada Dragašević, direktorka OŠ "Dobrica Rajić" u Bistrici.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.